ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέα πτώση σε χαμηλό δωδεκαμήνου - Κοντά στα 65 ευρώ/MWh

Οι τιμές πλέον έχουν φτάσει και παραμένουν σταθερά στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Getty Images / picture alliance / Contributor

Σημαντικά χαμηλότερα άνοιξε τη σημερινή (5/1) συνεδρίαση το φυσικό αέριο στα 63,5 ευρώ/MWh, αν και σύντομα άρχισε να ενισχύεται φτάνοντας πάνω από τα 66 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενδοσυνεδριακά.

Υπενθυμίζεται πως το πολύτιμο αέριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης 4/1 στα 65 ευρώ/MWh, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο του δωδεκαμήνου, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι τιμές πλέον έχουν φτάσει και παραμένουν σταθερά στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «γεμάτες αποθήκες», σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Μάλιστα, η επάρκεια που υπάρχει προκαλεί εντύπωση καθώς το ποσοστό είναι περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Ωστόσο, η ανασφάλεια σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις παραμένει και οι αναλυτές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, όπως απότομη αλλαγή του καιρού ή μια ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως έχει επισημάνει σχετικά και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, με το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δισ. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης