ΑΓΟΡΕΣ

Η επιστροφή της bull market - Οι απόψεις των επενδυτικών τραπεζών

Η επιστροφή της bull market - Οι απόψεις των επενδυτικών τραπεζών
Το βασικό θέμα το οποίο θα διαμορφώσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι: η επερχόμενη ύφεση και το πόσο βαθιά ή όχι θα είναι ΕΝΕΙΣΕΤ

Το βασικό ερώτημα για το 2023 είναι αν οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, ή πιο σωστά, βαθιά ύφεση στην οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth.

Σύμφωνα με την ανάλυση της XSpot Wealth το ενδεχόμενο αυτό είναι εφικτό, αν και οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια παραμένουν βασικός κίνδυνος.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον κάτι που απασχολεί τις αγορές και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του πληθωρισμού για το Νοέμβριο, όπου και οι αγορές βρέθηκαν να υποχωρούν πάνω από 3%. Το βασικό θέμα το οποίο θα διαμορφώσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι: η επερχόμενη ύφεση και το πόσο βαθιά ή όχι θα είναι.

Η εικόνα των μακροοικονομικών δεικτών είναι μικτή με κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες να βρίσκονται σε επίπεδα ύφεσης αλλά και με κάποιους άλλους, όπως το ΑΕΠ, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή να παραμένουν σε θετικό έδαφος. Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, η πτώση των μετοχών κατά το 2022 σημαίνει ότι έχουν προεξοφληθεί περισσότερα από αυτά που μπορούμε να περιμένουμε. Σίγουρα, μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι τεχνολογικές εταιρίες και οι μετοχές εταιριών που θεωρούνται κυκλικές, όμως έξω από αυτά, οι αποτιμήσεις είναι δελεαστικές και σίγουρα όχι ακριβές.

Το 2023 αναμένεται ότι θα είναι μια χρονιά με αρκετές εκπλήξεις και στον πληθωρισμό και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και στην ανάπτυξη. Η πιθανότητα να μην υπάρξει ύφεση μοιάζει να είναι μικρή αλλά από την άλλη, με τις πιθανότητες για μια ύφεση στους επόμενους 12 μήνες να είναι 96%, μάλλον μιλάμε για την πλέον αναμενόμενη ύφεση στην ιστορία, με προφανή προεξόφληση και από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2022.

Οι επιπτώσεις μιας ύφεσης στις επενδύσεις

Μελετώντας όλα τα στοιχεία και συνδυάζοντας τα και με το παρελθόν, η Fed θα μπορούσε να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια εντός του πρώτου τριμήνου και να τα διατηρήσει αμετάβλητα και το δεύτερο τρίμηνο. Αν αυτό συμβεί, η πραγματική ανάπτυξη θα αρχίσει να βιώνει ισχυρές πιέσεις που θα οδηγήσουν σε μια ύφεση, η οποία εκτιμούμε ότι θα είναι ήπια. Ιστορικά, ένα bear market το οποίο οδηγεί σε ύφεση, σημαίνει και τον πυθμένα για τις αγορές.

Αν λοιπόν μια ύφεση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα από το Σεπτέμβριο και μετά, οι αγορές θα μπορούσαν να προεξοφλήσουν αυτή την εξέλιξη από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αν το 2023 αποτελέσει ένα έτος με δυο διαφορετικά πρόσωπα, οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν εντός του πρώτου τριμήνου. Διότι εκτός των άλλων είναι έτος προεκλογικό και αυτά τα έτη κλείνουν με κέρδη στο 80% των περιπτώσεων από το 1928 και έπειτα.

Goldman Sachs

«Κόντρα» στο ρεύμα που θέλει την αμερικανική οικονομία να βυθίζεται σε ύφεση, βρίσκεται το τμήμα στρατηγικής της Goldman Sachs.

Στην προηγούμενη πρόβλεψη για το 2023, η GS εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα ήταν χαμηλότερη από 1% εξαιτίας της φυσιολογικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας του πληθωρισμού και φυσικά λόγω της απότομης ανόδου των επιτοκίων.

Στην τελευταία της έκθεση όμως, τονίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα πάνω από το μέσο όρο των εκτιμήσεων. Η θέση αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ο δείκτης τηςGSγια την πιθανότητα μιας ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες, είναι μόλις στο 35% όταν ο μέσος όρος είναι 65%.

J.P. Morgan

Σε γενικές γραμμές, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το στόχο των κεντρικών τραπεζών, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται έντονα καθώς η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται και η Ευρώπη καταφέρνει να διαχειριστεί εξαιρετικά την ενεργειακή κρίση με διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την J.P. Morgan.

Το βασικό σενάριο της τράπεζας, προβλέπει ήπια ύφεση το 2023. Παρόλα αυτά, το σενάριο αυτό είναι καλύτερο από αυτό που έχουν ήδη προεξοφλήσει τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα και πλέον και τα δυο δείχνουν εξαιρετικά ελκυστικά. Συγκεκριμένα, η J.P.Morgan, είναι τόσο bullish για τα ομόλογα όσο καμία άλλη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η ισχυρές απώλειες των μετοχών, μεμονωμένα και όχι σε επίπεδο δεικτών, έχει δημιουργήσει ισχυρά ελκυστικές αποτιμήσεις, αφού πλέον πολλές από τις μετοχές αυτές, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εκπλήσσουν με την κερδοφορία τους. Η τράπεζα πιστεύει ακράδαντα ότι, οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που θα έρθουν και αυτό σε συνδυασμό με τα μερίσματα κάνει τις μετοχές εξαιρετική επιλογή.

Black Rock

Η ύφεση μοιάζει να είναι κοντά καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από το παρελθόν, όπου οι κεντρικές τράπεζες αύξαναν τα επιτόκια με την οικονομία σε ανάπτυξη.

Η ζημιά που ήδη γίνεται στην οικονομία είναι σημαντική αλλά δε μπορεί να υπάρξει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα εφόσον κανένας δεν είναι σίγουρος που θα σταματήσουν τα επιτόκια.

Η BlackRock, εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη καθώς βλέπει ένα νέο περιβάλλον να ξεδιπλώνεται και προβλέπει ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα έχουν αρκετές αναταράξεις πριν μπουν και πάλι σε ένα bull market. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι όπως κάθε φορά στο παρελθόν, η διασπορά του χαρτοφυλακίου είναι πρωταρχικής σημασίας για να αντιμετωπίσει κάποιος οποιαδήποτε αβεβαιότητα.

Citigroup

Η μεγάλη πτώση των αποτιμήσεων κατά το 2022, αύξησε τις μελλοντικές εκτιμώμενες αποδόσεις των επόμενων 10 ετών. Πριν από το 2022, το μοντέλο της Citi, εκτιμούσε ότι η ετήσια απόδοση των αγορών για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι 6,1%. Στο ξεκίνημα του 2023, η εκτιμώμενη ετήσια απόδοση είναι πλέον 10%.

Αν και κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει την κατάλληλη χρονική στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές παρουσιάζουν ήδη σημαντικές ευκαιρίες και θα ανακύψουν και νέες. Τα ομόλογα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή μετά από πολλά χρόνια.

Μεγάλες και σημαντικές ευκαιρίες όμως υπάρχουν και στις μετοχές. Υψηλά μερίσματα, cash flow και ισχυρό ταμείο, είναι χαρακτηριστικά των μετοχών που πρέπει να αναζητήσουν οι επενδυτές. Το 2023, η αναμένεται ότι θα υπάρξουν οι συνθήκες για την πλήρη τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων σε μετοχές.

Το 2022, ήταν ένα έτος με μεγάλες προκλήσεις για τους επενδυτές. Αλλά ένα έτος, είναι μια μόλις στιγμή στη διάρκεια ενός χαρτοφυλακίου, επισημαίνει η Citi. Ως εκ τούτου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή τη συγκυρία δεν προέρχεται από τις αγορές, αλλά από την προσπάθεια αποφυγής της πραγματικότητας μέσα από μια διαδικασία market timing. Τα πράγματα είναι περισσότερο απλά: αμυντικές τοποθετήσεις στο ξεκίνημα του έτους μέχρι να λάβουμε τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα.

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ