ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Νέο ημερήσιο άλμα σχεδόν 40%

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Νέο ημερήσιο άλμα σχεδόν 40%
Πρόκειται για μια καθόλου αμελητέα άνοδο η οποία δεν ακολουθεί την πτωτική πορεία του φυσικού αερίου ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Άλμα σχεδόν 40% κατέγραψε η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, για σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, βάζοντας τέλος στην πτώση των δύο προηγούμενων ημερών.

Πρόκειται για μια καθόλου αμελητέα άνοδο στα 201,48 ευρώ, η οποία δεν ακολουθεί τη σημερινή πτωτική πορεία του φυσικού αερίου το οποίο αποτελεί το 24,21% του ενεργειακού μείγματος. Κατά τα άλλα, το 27,42% αποτελείται από εισαγωγές καυσίμων και μόλις το 19,78% προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το μικρό ποσοστό των ΑΠΕ λειτουργεί επιβαρυντικά στην σημερινή τιμή, ωστόσο οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τους καταναλωτές, με δεδομένο ότι οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται με βάση την πρόβλεψη των εταιρειών εμπορίας που γίνεται τον προηγούμενο μήνα, αλλά και με βάση την κρατική επιδότηση που ανακοινώνεται επίσης κάθε μήνα.

Η άνοδος της τιμής θα είναι πρόβλημα για τις λιανικές τιμές ρεύματος τον επόμενο μήνα, μόνο στην περίπτωση που συνεχιστεί ή παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Επισημαίνεται πως η τιμή της επόμενης ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με δεδομένο το πλαφόν που ισχύει στην αγορά χονδρικής δεν είναι η πραγματική, καθώς μετά το πλαφόν, η τιμή πώλησης του ρεύματος είναι χαμηλότερη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πάροχοι ενέργειας της Ελλάδας έχουν ανακοινώσει τις τιμές τους για τις χρεώσεις του Φεβρουαρίου και πλέον αναμένεται η ανακοίνωση των κλιμακωτών επιδοτήσεων στην κατανάλωση, από την πλευρά της κυβέρνησης, πιθανότατα εντός του επόμενου 24ωρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ