ΑΓΟΡΕΣ

Attica Bank: Ακραία «παιχνίδια» με τη μετοχή και άνοδος 500% σε δύο μήνες

Attica Bank: Ακραία «παιχνίδια» με τη μετοχή και άνοδος 500% σε δύο μήνες
H πορεία της μετοχής προκαλεί προβληματισμό, καθώς η Attica Bank έχει ελάχιστο free float. INTIME NEWS

Στη δίνη ακραίων χρηματιστηριακών μεταβολών έχει μπει το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Attica Bank, εγείροντας ερωτήματα για το –κατά πολλούς- αδικαιολόγητο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου του 2022 η μετοχή είχε κλείσει στα 0,0632 ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα βουτιά 29,78%, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου έφτασε στα 0,32 ευρώ, καταγράφοντας άλμα 16,79%.

Πρόκειται δηλαδή για άνοδο της τάξης του 500%, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, μόλις της τάξης των κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά συνεδρίαση.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αλλά και τραπεζικοί παράγοντες, η πορεία της μετοχής προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι διαθέσιμες μετοχές που δεν ανήκουν σε κάποιον βασικό μέτοχο είναι ελάχιστες (περίπου 2% του συνόλου), δηλαδή η Attica Bank έχει ελάχιστο free float.

Και ταυτόχρονα, στο ταμπλό του χρηματιστηρίου καταγράφονται εξαιρετικά «βίαιες» διακυμάνσεις με ελάχιστο τζίρο, ο οποίος δεν ξεπερνά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά συνεδρίαση.

Όλα αυτά, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο για το τι θα συμβεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, μετά την αποχώρηση της Ellington και της επιστολής ενδιαφέροντος από την Thrivest, συμφερόντων των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

Άλμα στην κεφαλαιοποίηση

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, οι συγκεκριμένες συναλλαγές έχουν εκτινάξει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 478 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν συνάδει με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Attica Bank έχει αρνητική καθαρή θέση, χρειάζεται τουλάχιστον μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αρκετό χρόνο για να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Και αυτό, ενώ για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς έχει κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ με πολλαπλάσιο ισολογισμό, σταθερή κερδοφορία και μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, φουντώνουν οι φωνές που ζητούν παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία, μολονότι πραγματοποιούνται όλες αυτές οι «ύποπτες συναλλαγές» εν μέσω έντονης φημολογίας για την τράπεζα, δεν έχει αναλάβει απολύτως καμία πρωτοβουλία ώστε να ελεγχθούν οι συναλλαγές και ενδεχομένως να τεθεί σε αναστολή η μετοχή.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, το μοτίβο αυτό είναι τόσο περίεργο που, αν δεν πρόκειται για εξαιρετικά επιθετική κερδοσκοπία με χειραγώγηση της μετοχής, θα μπορούσε να αποτελέσει σχέδιο ώστε η αποτίμηση της τράπεζας να είναι τόσο πλασματική ώστε να αποτρέψει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μια εξέλιξη με προφανή αποτελέσματα για την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και κατά συνέπεια της μελλοντικής της πορείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ