ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Πτώση κοντά στα 48 ευρώ - «Έριξε» τις χρεώσεις στο ρεύμα του Μαρτίου

Φυσικό αέριο: Πτώση κοντά στα 48 ευρώ - «Έριξε» τις χρεώσεις στο ρεύμα του Μαρτίου
Τα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου έχουν οριακά χαμηλότερες χρεώσεις στην πλειοψηφία των παρόχων, στα 20,6 λεπτά του ευρώ/KWh INTIME / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο, έχει οδηγήσει προς τα κάτω και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο από την πλειονότητα των προμηθευτών να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειβωθεί πως σήμερα Τρίτη 21/2 η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον δείκτη TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κυμαίνεται στα 48,6 ευρώ/MWh, ενώ από την αρχή του 2023 τα συμβόλαια σημειώνουν απώλειες άνω του 35%.

Όσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου, οι χρεώσεις είναι οριακά χαμηλότερες στην πλειοψηφία των παρόχων, στα 20,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατά μέσο όρο (από 0,18 - 0,25 ευρώ), μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Βέβαια, το ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα καθοριστεί από το τελικό ύψος της επιδότησης, επί της κατανάλωσης, με τα σενάρια να τοποθετούν την τελική τιμή ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν για τον επόμενο μήνα, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και 161 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.

Κρίσιμο το καλοκαίρι

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκαγια όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, επισήμανε πως κρίσιμη θα είναι η περίοδος του καλοκαιριού οπού θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι δεξαμενές του φυσικού αερίου.

Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος» είχε δώσει σε προηγούμενες δηλώσεις του, όπου είχε σημειώσει πως: «Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών», αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Δείτε, με ένα κλικ εδώ, τις τιμές των παρόχων ενέργειας για τον Μάρτιο 2023.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ