ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Ρεκόρ στις εισαγωγές χρυσού από Ελβετία - Σε υψηλό 11 ετών

Τουρκία: Ρεκόρ στις εισαγωγές χρυσού από Ελβετία - Σε υψηλό 11 ετών
Στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2012 εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία στην Τουρκία AP/Michael Probst

Στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2012 εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία στην Τουρκία, τον Ιανουάριο, με 58,3 τόνους χρυσού αξίας 3,3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Όπως σημειώνει σχετικά το Reuters, ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως «ασφαλέστερος» για την αποθήκευση του πλούτου και ο αυξανόμενος πληθωρισμός της χώρας εκτιμάται πως είναι ο λόγος ώθησης στη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Σημειώνεται πως η Ελβετία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους αγοραπωλησίας χρυσού και το 2021 εξήγαγε 188 τόνους χρυσού αξίας 10,1 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Τουρκία και 11 τόνους το 2021.

Ωστόσο, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού και ζήτησε από τις τράπεζες να ορίσουν ελάχιστα spreads στις πωλήσεις χρυσού σε εγχώριους αγοραστές σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ