ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε ο «Μάρτης γδάρτης» για το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σχεδόν 3%

Επέστρεψε ο «Μάρτης γδάρτης» για το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σχεδόν 3%
Μετά από ένα «χρυσό» πρώτο δίμηνο, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις και απώλειες Getty Images / Chris Hondros / Staff

Ο Μάρτιος αποδεικνύεται να είναι ένας δύσκολος μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από ένα «χρυσό» πρώτο δίμηνο, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με παράγοντες που ασκούν ισχυρές πιέσεις και απώλειες.

Η πανδημία έριξε τον Γενικό Δείκτη τον Μάρτιο του 2020, η εισβολή της Ρωσίας στον Ουκρανία λειτούργησε επιβαρυντικά τον Μάρτιο του 2022 και φέτος, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στις επικείμενες εκλογές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 6/3, το ΧΑ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο «ορόσημο» των 1.100 μονάδων, κλείνοντας με πτώση 2,92% (ενδοσυνεδριακά έφτασε το -3,2%) και τζίρο στα 154,93 εκατ. ευρώ, υποκύπτοντας στις ισχυρές πτωτικές πιέσεις των τελευταίων ημερών, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί αναθεωρούνται ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ενώ στην εικόνα της εγχώριας αγοράς παραμένουν και οι διεθνείς πιέσεις με φόντο την αύξηση των επιτοκίων. Ειδικά για την Ευρώπη, η προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ το Μάρτιο θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης (0,5%), όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για τους δανειολήπτες. Ενώ ακόμα μία αύξηση αναμένεται να εφαρμοστεί τον Μάιο.

Στον «αέρα» η δυναμική της ελληνικής αγοράς

Από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, όταν έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν μια επιφυλακτική στάση, προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα.

«Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων», ανέφερε σχετικά στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Χρηματιστηριακή.

«Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογών, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023. Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε δύο συνεδριάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σε αύξηση της μεταβλητότητας, αφού σε μια αγορά που έχει τρέξει 20% από την αρχή του έτους τα αντανακλαστικά αποκτούν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας ειδικά σε αστοχίες που αφορούν οικονομικά δεδομένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ