ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Στο «κόκκινο» με φόντο τα επιτόκια και τις τραπεζικές πιέσεις

Αγορές: Στο «κόκκινο» με φόντο τα επιτόκια και τις τραπεζικές πιέσεις
INTIME

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και οι αγορές στην Ευρώπη, με την Αθήνα να βυθίζεται κάτω από τις 1.030 μονάδες με απώλειες άνω του 4%, με φόντο την Credit Suisse. 

Σήμερα, οι νέες εξελίξεις έρχονται από διαφορετικά μέτωπα και κάνουν τους επενδυτές να στρέφονται στην κατοχύρωση των κερδών που αποκόμισαν από την ενίσχυση της Τρίτης 14/3.

Σε αυτό το κλίμα, στις 15:16 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε πτώση 4,24% με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 6,87% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 2,64% με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν πτώση 6,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου.

Αντίστοιχο το κλίμα και στις ΗΠΑ, καθώς προσυνεδριακά ο Dow Jones έχασε 588 μονάδες, ο Nasdaq έπεσε 1,4% και ο S&P 500 πλησιάζει το διετές χαμηλό.

Οδηγός για τις απώλειες ήταν η ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021».

Μάλιστα, η μετοχή της Credit Suisse τέθηκε σε αναστολή, καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 20%. Παράλληλα, σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν νωρίτερα και οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, λόγω των μεγάλων απωλειών.

«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.

Επισημαίνεται πως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου

Στο προσκήνιο παραμένει και η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και το ενδεχόμενο να έχει συνέχεια το «ντόμινο», παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβαν άμεσα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσα οι αρχές των ΗΠΑ.

Ενώ, στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών συντελεί και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη σχετικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, αν και όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ