ΑΓΟΡΕΣ

Credit Suisse: Η UBS την εξαγοράζει με πάνω από 2 δισ. δολάρια

Credit Suisse: Η UBS την εξαγοράζει με πάνω από 2 δισ. δολάρια
Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξαγορά της Credit Suisse έναντι άνω των 2 δισ. δολαρίων προχωρά η UBS, με τις ελβετικές Αρχές να δηλώνουν έτοιμες να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους για να παρακάμψουν τη συναίνεση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του ντιλ των μετόχων της Credit Suisse, προκειμένου η συναλλαγή να ολοκληρωθεί γρήγορα και πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί αργά το απόγευμα της Κυριακής και θα έχει ως βάση την τιμή του κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, όπως δήλωσαν στους Financial Times που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η UBS θα καταβάλει περισσότερα από 0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η UBS έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που ζητούσε σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις με την Credit Suisse.

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισεκ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι Financial Times έκαναν λόγο για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως επισήμαναν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ