ΑΓΟΡΕΣ

UBS για την εξαγορά Credit Suisse: Γινόμαστε ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου 3,4 τρισ. δολαρίων

UBS για την εξαγορά Credit Suisse: Γινόμαστε ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου 3,4 τρισ. δολαρίων
Sang Tan/Ap photo

Με ανακοίνωσή της η UBS αναφέρεται στην διαπραγμάτευση και την εξαγορά της Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με τους επικεφαλής της τράπεζας είναι θετική για τους μετόχους της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της UBS:

Η UBS σχεδιάζει να εξαγοράσει την Credit Suisse. Ο συνδυασμός αναμένεται να δημιουργήσει μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία και ευκαιρίες βιώσιμης αξίας. Θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου με έδρα την Ελβετία με περισσότερα από 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμένη βάση, που δραστηριοποιείται στις πιο ελκυστικές αγορές ανάπτυξης.

Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της UBS ως της κορυφαίας τράπεζας στην Ελβετία. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις θα είναι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε: «Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς , όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση. Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή η οποία θα διατηρήσει την αξία που απομένει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την έκθεσή μας σε αρνητικές πλευρές. Η απόκτηση των δυνατοτήτων της Credit Suisse στον πλούτο, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την ελβετική τραπεζική θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για την ανάπτυξη των κεφαλαιακών επιχειρήσεων της. Η συναλλαγή θα αποφέρει οφέλη στους πελάτες και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη αξία για τους επενδυτές μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, δήλωσε: «Η ένωση της UBS και της Credit Suisse θα βασιστεί στα δυνατά σημεία της UBS και θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας παγκοσμίως και να εμβαθύνουμε τις καλύτερες δυνατότητές μας στην κατηγορία. Ο συνδυασμός υποστηρίζει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες στην Αμερική και την Ασία, ενώ προσθέτει κλίμακα στις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους πελάτες και συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο τις επόμενες εβδομάδες».

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από κοινού από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, τη FINMA και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η εξαγορά έχει την πλήρη υποστήριξή τους. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής όλων των μετοχών, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που διαθέτουν, που ισοδυναμεί με 0,76 CHF/μετοχή για συνολικό τίμημα 3 δισεκατομμυρίων CHF. Η UBS επωφελείται από 25 δισεκατομμύρια CHF προστασίας κατά της συναλλαγής για την υποστήριξη σημάτων, προσαρμογών τιμών αγοράς και κόστους αναδιάρθρωσης και πρόσθετη προστασία κατά 50% σε μη βασικά περιουσιακά στοιχεία. Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής.

Ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργήσει ετήσιες μειώσεις κόστους άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027.Η UBS Investment Bank θα ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστική της θέση με θεσμικούς, εταιρικούς πελάτες και πελάτες διαχείρισης περιουσίας μέσω της επιτάχυνσης των στρατηγικών στόχων στο Global Banking, ενώ θα διαχειρίζεται και Τράπεζα Επενδύσεων της Credit Suisse. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του σταθμισμένου ενεργητικού του Ομίλου. Η UBS αναμένει ότι η συναλλαγή θα αυξήσει το EPS έως το 2027 και η τράπεζα παραμένει κεφαλαιοποιημένη πολύ πάνω από τον στόχο του 13%.

Ο Colm Kelleher θα είναι Πρόεδρος και ο Ralph Hamers θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της συνδυασμένης οντότητας. Η συναλλαγή δεν υπόκειται σε έγκριση των μετόχων. Η UBS έχει λάβει προσυμφωνία από τη FINMA, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας και άλλες βασικές ρυθμιστικές αρχές για την έγκαιρη έγκριση της συναλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ