ΑΓΟΡΕΣ

«Μαζεύει» τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Μαζεύει» τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο «μαζεύει» τις απώλειες που κατέγραψε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν έδινε «μάχη» για τις 1.000 μονάδες, με φόντο τις  πιέσεις στις διεθνείς αγορές, παρά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Η νευρικότητα παραμένει στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, εν μέσω - του ήπια - αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 10:50 πμ, διαμορφώθηκε στις 1.008 μονάδες με πτώση κατά μία μονάδα, ωστόσο μέχρι τις 11:48 πμ είχε ήδη αρχίσει να μαζεύει τις απώλειες, με τον ΓΔΤ να κινείται κοντά στις 1.020 με το πρόσημο να έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,06%.

Λίγο αργότερα, στις 13:27 το ΧΑ βρέθηκε να καταγράφει απώλειες κατά 0,74%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap) na σημειώνει πτώση 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (mid cap) να ενισχύεται σε ποσοστό 0,70%.

Σημειώνεται πως, στην αρχή της ημέρας η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά άνω του 60% μετά την εσπευσμένη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS, που δεν περιόρισε τους φόβους για τον τραπεζικό τομέα.

UBS για την εξαγορά Credit Suisse

Με ανακοίνωσή της η UBS αναφέρεται στην διαπραγμάτευση και την εξαγορά της Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με τους επικεφαλής της τράπεζας είναι θετική για τους μετόχους της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της UBS:

Η UBS σχεδιάζει να εξαγοράσει την Credit Suisse. Ο συνδυασμός αναμένεται να δημιουργήσει μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία και ευκαιρίες βιώσιμης αξίας. Θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου με έδρα την Ελβετία με περισσότερα από 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμένη βάση, που δραστηριοποιείται στις πιο ελκυστικές αγορές ανάπτυξης.

Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της UBS ως της κορυφαίας τράπεζας στην Ελβετία. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις θα είναι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε:

«Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση. Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή η οποία θα διατηρήσει την αξία που απομένει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την έκθεσή μας σε αρνητικές πλευρές. Η απόκτηση των δυνατοτήτων της Credit Suisse στον πλούτο, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την ελβετική τραπεζική θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για την ανάπτυξη των κεφαλαιακών επιχειρήσεων της. Η συναλλαγή θα αποφέρει οφέλη στους πελάτες και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη αξία για τους επενδυτές μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ