ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Η χαμηλή ζήτηση έριξε την τιμή στα 40 ευρώ

Φυσικό αέριο: Η χαμηλή ζήτηση έριξε την τιμή στα 40 ευρώ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έριξε την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021, κοντά στα 40 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μεγάλη διαθεσιμότητα από διεθνείς προμηθευτές και πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων. Αυτό σημένει πως οι «γεμάτες» αποθήκες καθησυχάζουν τους αγοραστές για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά.

Η πτώση της τιμής βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα αποθέματα βρίσκονται στο 56% της χωρητικότητας έναντι του πενταετούς μέσου όρου του 36%, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι, όταν θα γίνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Σημειώνεται πως από το υψηλό των 320 ευρώ/MWh του περασμένου Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (συμβόλαια TTF) έπεσε την Παρασκευή στα 42,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή κατά 86% και στα 40,29 ευρώ σήμερα Δευτέρα.

Οι παράγοντες «κινδύνου»

Παρά την πτώση, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για μια ενδεχόμενη άνοδο, αυτοί είναι:

  • Η συνεχιζόμενη απεργίας στη Γαλλία επηρεάζει τέσσερις τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG.
  • Η EDF ανακάλυψε βλάβες σε δύο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας τους.
  • Αναμένεται επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
  • Ακραίες καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπόδισαν την εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε δύο από τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής της χώρας.

Οι προβλέψεις των αναλυτών

Σύμφωνα με την UBS, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα φθάσουν πριν τον επόμενο χειμώνα πάνω από τον στόχο που έχει θέσει για την αποθήκευση η ΕΕ καλύπτοντας το 100% των δυνατοτήτων της Ένωσης ενώ αναμένει στα τέλη του 2024 να φθάνουν περί του 50%, εφόσον δεν υπάρξουν θερμοκρασίες πέραν των αναμενόμενων.

Παράλληλα, η ανάλυσή της ING στις αρχές Μαρτίου αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2023 για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από 70 ευρώ/MWh, σε 57 ευρώ/MWh σημειώνοντας πως η περαιτέρω πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα είναι περιορισμένη, καθώς το φυσικό αέριο θα καλύπτει την στροφή από τον άνθρακα όλο και περισσότερο.

Στο ίδιο κλίμα, η Unicredit εκτιμά πως σε υψηλότερα επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν και η ζήτηση θα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Πιο αναλυτικά, εκτιμά πως θα κινηθούν στο επίπεδο των 80-90 ευρώ/MWh

ΔΗΜΟΦΙΛΗ