ΑΓΟΡΕΣ

Επιχείρηση «ηρεμία» στις τράπεζες και θετική αντίδραση στις αγορές

Επιχείρηση «ηρεμία» στις τράπεζες και θετική αντίδραση στις αγορές
Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την «καταιγίδα» που προκάλεσαν η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse είναι πλέον το μεγάλο «στοίχημα» για τις αγορές αλλά και τις ρυθμιστικές αρχές.

Καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθεί να κατανοήσει τις συνέπειες των εξελίξεων του τελευταίου 10ημέρου, ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις αλλά και εκπρόσωποι τραπεζών επιδίδονται από κοινού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανησυχία.

Κοινή συνισταμένη είναι να αναδείξουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και όχι για θρυαλλίδα γενικευμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων. Βασικό τους επιχείρημα είναι και η άμεση αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών, καθώς στη μεν περίπτωση της Silicon Valley Bank εξασφαλίστηκε η προστασία όλων των καταθετών, ενώ σε αυτή της Credit Suisse αφενός προσφέρθηκε χρηματοπιστωτική στήριξη, αφετέρου επιταχύνθηκε η απορρόφησή της από την UBS.

Θετικά μηνύματα από τις αγορές

Η όλη προσπάθεια, με βάση και τις σημερινές εξελίξεις στις χρηματαγορές φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και αυτό της Αθήνας καταγράφουν κέρδη μετά από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Πρωταγωνιστές στην προσπάθεια ανάκαμψης είναι οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες εξάλλου είχαν καταγράψει και τις μεγαλύτερες απώλειες, λόγω του γενικευμένου κλίματος ανησυχίας.

Συγκεκριμένα, στις ευρωπαϊκές αγορές τα κέρδη ξεπερνούν το 1%, ακολουθώντας το υψηλότερο κλείσιμο κατά 1,2% που κατέγραψε χθες ο Δείκτης Dow Jones στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίστοιχα, ακόμη μεγαλύτερα -της τάξης του 1,7%- είναι τα κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να ξεπερνά τις 1.045 μονάδες, επιδιώκοντας να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους. Τα μεγαλύτερα κέρδη, που ξεπερνούν ακόμη και το 5%, καταγράφουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ με κέρδη της τάξης του 2% διαπραγματεύονται μια σειρά από άλλες, δεικτοβαρείς μετοχές.

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση πραγματοποίησε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς, καθώς αφενός υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το παρελθόν. Η παρέμβαση Σταϊκούρα ήρθε λίγες ώρες αργότερα από την αντίστοιχη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δισεκ. ευρώ την τελευταία 4ετία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5% και οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία.

Όπως ανέφερε, οι λόγοι αυτοί μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης που μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα, είπε, ωστόσο επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση.

«Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος, για το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ