ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Χαμηλή ζήτηση και ΑΠΕ έριξαν την τιμή κάτω από τα 40 ευρώ

Φυσικό αέριο: Χαμηλή ζήτηση και ΑΠΕ έριξαν την τιμή κάτω από τα 40 ευρώ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα έριξαν την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021, κάτω από τα 40 ευρώ.

Η πτώση της τιμής βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι, όταν θα γίνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Σημειώνεται πως από το υψηλό των 320 ευρώ/MWh του περασμένου Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (συμβόλαια TTF) έπεσε την Τρίτη 25/4 στα 39,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι προοπτικές για τα αποθέματα

Σύμφωνα με την UBS, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα φθάσουν πριν τον επόμενο χειμώνα πάνω από τον στόχο που έχει θέσει για την αποθήκευση η ΕΕ καλύπτοντας το 100% των δυνατοτήτων της Ένωσης, ενώ αναμένει στα τέλη του 2024 να φθάνουν περί του 50%, εφόσον δεν υπάρξουν θερμοκρασίες πέραν των αναμενόμενων.

Παράλληλα, η ανάλυσή της ING στις αρχές Μαρτίου αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2023 για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από 70 ευρώ/MWh, σε 57 ευρώ/MWh σημειώνοντας πως η περαιτέρω πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα είναι περιορισμένη, καθώς το φυσικό αέριο θα καλύπτει την στροφή από τον άνθρακα όλο και περισσότερο.

Στο ίδιο κλίμα, η Unicredit εκτιμά πως σε υψηλότερα επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν και η ζήτηση θα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Πιο αναλυτικά, εκτιμά πως θα κινηθούν στο επίπεδο των 80-90 ευρώ/MWh.

«Οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες πολύ πάνω από το μισό, κάτι που σημαίνει πως ολοκληρώσαμε την φετινή περίοδο θέρμανσης σε ένα άνετο σημείο» σχολίασε χαρακτηριστικά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στους «Financial Times». Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής, ώστε να μειώσουν τελείως τις εισαγωγές και ρωσικού LNG.

Απεξάρτηση από το ρωσικό LNG

Τον περασμένο Μάρτιο, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συμφώνησαν να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να περιορίσουν προσωρινά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια συμφωνία που βρίσκεται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ευρωβουλή, ωστόσο υπάρχουν και οι διαφωνούντες που επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε κίνηση θέσει περιορισμούς στο ρωσικό LNG μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια της περιοχής, τον ερχόμενο χειμώνα.

Αν και η πρόθεση της πολιτικής Ευρώπης είναι να διακόψει ή έστω να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού LNG, «κανείς δεν εξηγεί πως θα μπορούσε αυτό να αναπληρωθεί» τονίζουν επικριτικά στελέχη του κλάδου.

Εξάλλου, οι έτερες μεγάλες χώρες παραγωγής LNG διεθνώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή τους για να καλύψουν το όποιο ρωσικό κενό, καθώς τα project που έχουν δρομολογήσει για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων τους θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλη μία πενταετία για να υλοποιηθούν.

Παράλληλα, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η εκ νέου ενδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας σημαίνει πως η ενεργειακή ζήτηση από την πλευρά του Πεκίνου θα αυξηθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας είχαν επιβραδύνει την οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα των Κινέζων.

Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν είναι τα αποθέματα να έχουν φτάσει στο 90% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, δεδομένου πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν στον ερχόμενο χειμώνα. Όμως, το ποσοστό αυτό, με δεδομένα τα τωρινά επίπεδα των αποθεμάτων, πιθανότατα θα επιτευχθεί κατά πολύ νωρίτερα, ίσως και μέχρι τον Αύγουστο. Αρκεί, βεβαίως, να μην υπάρξουν διαταραχές στην ομαλή ροή προμηθειών LNG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ