ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: «Ψήφος εμπιστοσύνης» σε χρηματιστήριο και τράπεζες

Morgan Stanley: «Ψήφος εμπιστοσύνης» σε χρηματιστήριο και τράπεζες
AP Photo/Mark Lennihan

Επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και δύο γύρους εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας βλέπει η Morgan Stanley και δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σε νέο της report, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έρθει ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός τραπεζικός οίκος, «βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, τη συνεχή στήριξη από την το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων».

«Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φθάσει σε επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά αν η ανάπτυξη αποδειχθεί ισχυρότερη των προσδοκιών μας, θα μπορούσαμε να δούμε της αναβάθμιση σε investment grade ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2023».

Μετεκλογική αβεβαιότητα

Αναφορικά με την έκβαση των εκλογών, η Morgan Stanley σημειώνει πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μετεκλογική αβεβαιότητα και «πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας».

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρεί υπό έλεγχο πολλές από τις βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026 και η MS πιστεύει ότι οι μεγάλες αλλαγές στην πολιτική είναι απίθανες μετά από αυτές τις εκλογές.

Overweight για το ΧΑ

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο, η αμερικανική τράπεζα παραμένει overweight, καθώς η ελληνική είναι η προτιμώμενη αγορά μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης. «Η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της οικονομίας της ευρωζώνης», κάτι θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024. Επιπλέον, αναφέρει:

«κοιτάζοντας τις προηγούμενες αναβαθμίσεις στις αναδυόμενες αγορές, σχολιάζει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με τον MSCI των αναδυόμενων αγορών τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση».

«Η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές μετοχές».

Θετικές οι ελληνικές τράπεζες

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, στην έκθεση της Morgan Stanley σημειώνεται ότι για φέτος αποτέλεσαν το προτιμώμενο «play» μεταξύ των τραπεζών της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) για τους εξής λόγους:

  • Εξυγίανση του ισολογισμού με αποτέλεσμα μονοψήφιο δείκτη NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του ‘22,
  • Αύξηση των δανείων λόγω της μακροοικονομικής ανάκαμψης, της ανάκαμψης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ μεσοπρόθεσμα,
  • Υψηλή ευαισθησία των NIMs (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που καθοδηγείται τις καταθέσεις όψεως. Ενώ οι ανοδικές τάσεις των ΝΙΙ θα πρέπει να εξασθενήσουν τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνουμε ότι τα beta των καταθέσεων παραμένουν χαμηλά
  • Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Ενώ σημειώνεται πως η αμερικανική τράπεζα ξεχωρίζει ως overweight την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ