ΑΓΟΡΕΣ

Το παράδοξο των CDS - Πιο μεγάλη η πιθανότητα πτώχευσης των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας

Το παράδοξο των CDS - Πιο μεγάλη η πιθανότητα πτώχευσης των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας
AP - Amr Nabil

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009 σκαρφάλωσε το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο πτώχευσης των ΗΠΑ, με φόντο τις διαπραγματεύσεις Κογκρέσου – Λευκού Οίκου για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος. Γεγονός που φέρνει τους επενδυτές μπροστά σε ένα παράδοξο, καθώς τα ελληνικά ομόλογα μοιάζουν ασφαλέστερα από εκείνα των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, τα CDS (credit default swaps / CDS) ή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου στα ελληνικά, για το αμερικανικό 5ετές ομόλογο, έφτασαν την Πέμπτη στις 74 μονάδες βάσης έναντι 73 μονάδων βάσης την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του Market Intelligence της S&P Global και τα spreads στο μονοετές CDS διευρύνθηκε στις 172 μονάδες βάσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η «παράδοξη» σύγκριση με την Ελλάδα

Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά πως οι ΗΠΑ θα αφήσουν τα χρέη τους απλήρωτα, ωστόσο έχει δημιουργηθεί μια παράδοξη σύγκριση ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς στα μάτια των επενδυτών, τα ελληνικά ομόλογα μοιάζουν ασφαλέστερα από εκείνα των ΗΠΑ, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ακόμα επενδυτική βαθμίδα και αξιολογείται ακόμα ως «junk», σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τα credit default swaps, δηλαδή τα συμβόλαια που ασφαλίζουν τα ομόλογα έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, θα δει ότι η αγορά εμπιστεύεται τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη λιγότερο από χώρες όπως η Ελλάδα, το Μεξικό και η Βραζιλία, παρότι η κάθε μία από αυτές μετρά τουλάχιστον μερικές χρεοκοπίες στο ιστορικό της. Στην αγορά των CDS, κοστίζει ακριβότερα να ασφαλίσει κανείς τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

«Αυτό που συμβαίνει με τα αμερικανικά CDS είναι λίγο τζόγος», σχολιάζει στο Bloomberg o John Canavan, αναλυτής της Oxford Economics και προσθέτει:

«Δεν ποντάρουν στο ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε default (στάση πληρωμών) και θα παραμείνουν έτσι. Υπό αυτή την έννοια, είναι διαφορετικό από χώρες όπως η Ελλάδα ή το Μεξικό, όπου η ανησυχία θα ήταν μήπως η κυβέρνηση χρεοκοπήσει και δεν πάρεις ποτέ πίσω τα χρήματά σου ή σε αποπληρώσει με κούρεμα».

«Κραυγές αγωνίας» από Μπάιντεν και Γέλεν

Σημειώνεται πως αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάτι που ενδέχεται να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου, η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει με ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη για καταστροφικές συνέπειες αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση του πλαφόν, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 31,4 τρισ. δολάρια, με την οικονομία να μπαίνει σε ύφεση και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν είπε ότι:

«μια χρεοκοπία θα μπορούσε να απειλήσει τα κέρδη που έχουμε καταφέρει μέσω σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, θα σηματοδοτούσε μια παγκόσμια επιβράδυνση που θα πήγαινε σημαντικά πιο πίσω».

Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, κάλεσε χθες τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να οδηγήσουν σε στάση πληρωμών την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δαπανών από τον Λευκό Οίκο.

Πόσο «πιθανή» είναι μια χρεοκοπία

Τα spread στο μονοετές CDS την προηγούμενη εβδομάδα «έδειχνε» πως υπάρχει πιθανότητα κατά 3,9% για τις ΗΠΑ να κηρύξουν πτώχευση, σύμφωνα με τα αναλυτές της MSCI Research.

Πρόκειται για μια ισχνή πιθανότητα σε σύγκριση με τα ποσοστά που καταγράφονταν κατά την κρίση του 2011, όταν η αντίστοιχη κόντρα στο Κογκρέσο οδήγησε στην υποβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ για πρώτη φορά από την Standard & Poor's.

Ωστόσο, η πιθανότητα πτώχευσης έχει διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο και έχει – σχεδόν – δεκαπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από την πλευρά της, η Moody's Analytics δίνει ένα ποσοστό 10% στην πιθανότητα πτώχευσης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που κάποτε έμοιαζε αδιανόητο, πλέον μοιάζει με πραγματική απειλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ