ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 4,5% τα επιτόκια στη 12η διαδοχική αύξηση

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 4,5% τα επιτόκια στη 12η διαδοχική αύξηση
AP Photo/Frank Augstein

Στην 12η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προκειμένου να περιορίσει τον πλέον ραγδαίο πληθωρισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανία αύξησε το κόστος δανεισμού κατά ακόμα 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 4,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η BoE αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και δεν βλέπει πλέον ύφεση το 2023, στη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εκτιμήσεων που έχει κάνει από όταν ξεκίνησε τις προβλέψεις το 1979.

Ωστόσο, στις νέες εκτιμήσεις της προβλέπει βραδύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού από ό,τι έλπιζε, κυρίως λόγω των απροσδόκητα έντονων και επίμονων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,1% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%, αλλά εξακολουθεί να περιμένει ότι θα πέσει «σημαντικά κάτω από τον στόχο του 2%» σε χρονικό ορίζοντα δύο και τριών ετών.

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή της η BoE αναφέρει ότι «η πορεία της ζήτησης είναι πιθανό να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, αν και εξακολουθεί να είναι υποτονική σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα».

Σημειώνει επίσης ότι «υπήρξαν θετικά νέα για το βραχυπρόθεσμο outlook της παγκόσμιας δραστηριότητας, με την αναλογία του βρετανικού ΑΕΠ προς το παγκόσμιο να αναμένεται τώρα ότι θα αυξηθεί με μέτριο ρυθμό καθ' όλη την περίοδο πρόβλεψης».

Σημειώνεται ότι το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την ισοτιμία στερλίνας - ευρώ σε νέα χαμηλό 5 μηνών στις 0,8695 πένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ