ΑΓΟΡΕΣ

Οι τουρκικές εκλογές βυθίζουν την τουρκική λίρα - Εκτοξεύτηκαν τα CDS

Οι τουρκικές εκλογές βυθίζουν την τουρκική λίρα - Εκτοξεύτηκαν τα CDS
AP

Μέχρι τις 28 Μαΐου θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία, με τις πρώτες κάλπες να μη δίνουν σε κανέναν από τους δύο βασικούς υποψήφιους το πολυπόθητο 50% και η αβεβαιότητα παρασύρει προς τα κάτω την τουρκική λίρα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 15/5, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,2% στις 19,63 λίρες ανά δολάριο, κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως το νόμισμα έκλεισε στις 19,58 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση της μέσα στο 2023 στο 5%.

Πίεση από την πολιτική του Ερντογάν

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε μια σειρά ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένων περικοπών επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών και κρατική παρέμβαση στις αγορές. Ενώ έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας του κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι δομικές παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισ. δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική ζωή από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δηλώνει ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η τουρκική λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωναν ότι αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί στις περίπου 24-25 λίρες ανά δολάριο. Η Goldman Sachs δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε υψηλό έξι μηνών εκτοξεύτηκαν τα CDS

Το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της Τουρκίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών τη Δευτέρα, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που οδηγούνται σε δεύτερο γύρο.

Το συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για το πενταετές χρέος της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 105 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, στις 597 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την S&P Global Market Intelligence, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ