ΑΓΟΡΕΣ

Οι εκλογές «βούλιαξαν» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Αναστολή των συναλλαγών

Οι εκλογές «βούλιαξαν» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Αναστολή των συναλλαγών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατακόρυφη πτώση κατά 6,38% που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πριν το ξεκίνημα των συναλλαγών, προκάλεσε την αναστολή των συναλλαγών μέχρι και τις 10:30 το πρωί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένα ντόμινο απωλειών και μια ενδεχόμενη κατάρρευση, στον απόηχο των τουρκικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε την ώρα έναρξης και κράτησε για περίπου 1,5 ώρα, έως τις 10:30 πμ., όταν ο γενικός δείκτης BIST -100 κατέγραψε απώλειες 6,62%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων το οποίο κατεχόταν από ξένους επενδυτές ήταν λιγότερο από 24 δισ. δολάρια την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει ξανά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, καθώς και οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσουν το ύπατο ακίωμα την Κυριακή. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων, ο Ερντογάν λάμβανε το 49,3% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου εξασφάλιζε υποστήριξη 45%.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Bloomberg, ο Ogeday Topcular, διαχειριστής χρημάτων στη RAM Capital δήλωσε «εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg Economics σύμφωνα με τον Hakan Akbas, διευθύνων σύμβουλος της Strategic Advisory Services:

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πιθανότατα οι μεγαλύτερες δύο εβδομάδες στην ιστορία της Τουρκίας και θα συμβούν πολλά. Θα περίμενα ένα σημαντικό κραχ στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και πολλές διακυμάνσεις στο νόμισμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ