ΑΓΟΡΕΣ

Κομισιόν: Στα 50 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα

Κομισιόν: Στα 50 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα
Unsplash

Λίγο πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προβλέπει η Κομισιόν ότι θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου την περίοδο 2023/2024

Πρόκειται για μια τιμή που αντιπροσωπεύει το 1/6 της μέγιστης αντίστοιχης του 2022 αλλά υπολείπεται σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Kομισιόν, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στην αγορά ενέργειας, ωστόσο ένας κρύος χειμώνας ή ένα θερμό καλοκαίρι θα αυξήσουν την ζήτηση και επομένως θα αποτελέσουν το κύριο ελατήριο για να αυξηθούν οι τιμές.

Παρά την διακηρυγμένη στρατηγική για στροφή στην πράσινη ενέργεια, η Κομισιόν, εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το κύριο συστατικό στο ενεργειακό μείγμα και τα επόμενα χρόνια για αυτό και προέχει η διατήρηση προσιτών τιμών στην αγορά.

Πέρσι στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα προστέθηκαν 56 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ περιορίζοντας, μαζί με την μείωση της κατανάλωσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 11 δισ. κ.μ. την ζήτηση σε φυσικό αέριο.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται σε 18% ήτοι 53 δισ. κ.μ., συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021.

Στον τομέα της αποθήκευσης αερίου, ο ήπιος χειμώνας διατήρησε σε πολύ ψηλά τα αποθέματα, τα οποία μέχρι σήμερα υπολογίζονται στο 61%, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο από το 2022 που ήταν στο 37%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ