ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Τέσσερα προεκλογικά ερωτήματα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Reuters: Τέσσερα προεκλογικά ερωτήματα για το Χρηματιστήριο Αθηνών
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επενδυτές θεωρούν ότι και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό την ίδια οικονομική πολιτική με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο εξετάζει μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η ισχυρή σχέση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, αν εκλεγεί. Παράλληλα, μια οικονομία σε ισχυρή κατάσταση σημαίνει ότι μια νίκη του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην εκνευρίσει τις αγορές όπως έκανε όταν κέρδισε το 2015.

  1. Ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους

Πρώτα από όλα η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

Οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Είδατε μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί πραγματικά την πίεση», σημειώνει ο Β. Πίκολι, επικεφαλής της Teneo.

  1. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Με τις τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας να βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το "τελικό βήμα" για μια αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, στο 4% περίπου, είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα το οδηγούσε πιθανότατα χαμηλότερα. Αλλά πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, Κάσπαρα Χένσε.

  1. Πώς θα επηρεάσει τους επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα

Απίθανο, εκτιμά το Reuters. Οι επενδυτές θεωρούν τον Μητσοτάκη ως ένα σταθερό πολιτικό, δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα απολαμβάνει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. «Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη», σημείωσε ο Πίκολι, προσθέτοντας ότι «είναι σαφώς υπέρ της αγοράς».

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πλήξει το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις ελληνικές μετοχές να καταρρεύσουν κατά 24% εκείνο το έτος και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών στο 19%, θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαρίας.

  1. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές

Μια αποφασιστική νίκη οποιουδήποτε κόμματος θα μπορούσε να προσθέσει βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει ράλι 10%. Η στροφή του προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της ελληνικής υπεραπόδοσης.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.

Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Services and Holdings και το 1,4% της Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ... θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)», δήλωσε ο Αλ Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος έρευνας της AXIA Ventures Group.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ