ΑΓΟΡΕΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε σε υψηλά εννέα ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε σε υψηλά εννέα ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών  με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να έχει ξεπεράσει πλέον το ιστορικό κλείσιμο της 25ης Ιουλίου 2014 στις 1.214,62 μονάδες και πλέον μένει να φανεί αν θα καταφέρει να αγγίξει το επόμενο «ορόσημο» των 1.242,82 μονάδων. 

Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα των εκλογών το ΧΑ έδειξε την θετική του αντίδραση για το αποτέλεσμα της «κάλπης» με ένα άλμα που ξεπέρασε 6% ήδη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και το 7,20% στις 1.216 μονάδες νωρίς το μεσημέρι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως άλμα κατά 15% καταγράφηκε στον τραπεζικό κλάδο.

Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών για ένα αποτέλεσμα που «υπόσχεται» τη δυνατότητα για μια σταθερή κυβέρνηση

«Από την σκοπιά του Χρηματιστηρίου, το ζήτημα είναι τεχνικό» σημειώνει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή μιλώντας στο CNN Greece και προσθέτει πως οι επενδυτές αυτό που ήθελαν να δουν είναι ένα αποτέλεσμα που να δείχνει ότι στις επόμενες κάλπες θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Εφόσον δηλαδή έχει επιτευχθεί αυτό το τεχνικό σκέλος, τότε και οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και προφανώς ευελπιστούν ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερη απόδοση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου».

Πλέον τα σενάρια για μια σύντομη περίοδο διερευνητικών διαδικασιών και μια δεύτερη κάλπη πριν το τέλος του Ιουνίου «υπόσχεται» στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μια γρήγορη επαναφορά στην πολιτική σταθερότητα και, εκτός απροόπτου, μια συνέχιση της πορείας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και πριν το τέλος του έτους, για τους αισιόδοξους.

Θετικό μήνυμα από την Eurobank Equities

Υπενθυμίζεται πως σε ανάλυση της σήμερα 22/5, η Eurobank Equities εκτιμά πως «στις επόμενες εκλογές η ΝΔ μπορεί να επιτύχει άνετη πλειοψηφία με πάνω από 170 έδρες».

Αυτό το σενάριο, από την πλευρά της αγοράς, είναι το καλύτερο δυνατό, όπως επισημαίνει, καθώς εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, «ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση αξιολόγησης από την Fitch στο στις 9 Ιουνίου)».

Με τον εκλογικό κίνδυνο «να έχει ξεπεραστεί», η Eurobank Equities αναμένει απότομη ανατιμολόγηση (rer-rating) των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση την πειστική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ