ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά το Bremain - Στα ύψη η στερλίνα

Μπροστά το Bremain - Στα ύψη η στερλίνα
REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

H στερλίνα σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλά έτους έναντι του δολαρίου έπειτα από την δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που δείχνουν να κερδίζει η καμπάνια για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του "Remain" ενώ σε μια άλλη ελάχιστο προβάδισμα έχει η καμπάνια του "Leave".

Η πιθανότητα ενός αποτελέσματος υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα της Πέμπτης βρίσκεται στο 76%, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν στο 60%, στην στοιχηματική διαδικτυακή πλατφόρμα Betfair.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο στα $1,4788, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου όταν διαπραγματευόταν στα $1,4815. Τη Δευτέρα, η στερλίνα σκαρφάλωσε κατά 2,1% έναντι του δολαρίου, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008.

«Κάποια από τα πρόσφατα γεγονότα συνέβαλλαν στην μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της παραμονής, όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Μανουέλ Ολιβέρι, της Credit Agricole.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος, η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας, μεγαλύτερης από αυτή του 1992.

Ο Σόρος την λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, είχε κερδίσει δισεκατομμύρια όταν στοιχημάτισε κατά της στερλίνας. Τότε η στερλίνα βυθίστηκε κατά 15% αφού η Μεγάλη Βρετανία υποχρεώθηκε να βγει εκτός του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ε.Ε., που ήταν ένας πρόδρομος για την εισαγωγή του ευρώ.

Ο Σόρος δήλωσε ότι η στερλίνα θα σημειώσει πτώση τουλάχιστον 15% και ίσως 20%, κάτω από τα $1,15, αν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει να φύγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ