ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό δύο μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε χαμηλό δύο μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές
INTIME

Σε χαμηλό δύο μηνών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τροφοδότησαν τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και αντιστάθμισαν τις ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού σε κάποιες από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα 30/5, η κινεζική κεντρική τράπεζα συνέχισε την τακτική της διοχέτευσης οικονομικής ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα μέσω διαδικασιών λειτουργίας της ανοιχτής τραπεζικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διέθεσε 25 δισ. γιουάν (3,30 δισ. ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos, με περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών και με επιτόκιο 2%.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας σε σταθερά επίπεδα στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η διαδικασία των reverse repos είναι μία πρακτική κατά την οποία, η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα από τις εμπορικές τράπεζες μέσω της υποβολής προσφορών, με τη συμφωνία να τα μεταπωλήσει πίσω στις τράπεζες στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ και παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, εν αναμονή της έγκρισης από το Κογκρέσο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 31 Μαρτίου, ενώ στις 16:57 ο δείκτης διαπραγματευόνταν στις 454,18 μονάδες με πτώση 0,54%.

Οι βασικές περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν προς απώλειες σε μηνιαία βάση, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου και τον CAC 40 του Παρισιού να είναι μεταξύ αυτών που υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. Και οι δύο αυτοί δείκτες κινούνταν σε χαμηλό διμήνου σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ