ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικό σερί 12 ημερών για την τουρκική λίρα με απώλειες 7,1%

Πτωτικό σερί 12 ημερών για την τουρκική λίρα με απώλειες 7,1%
(AP Photo/Francisco Seco, File)

Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίστηκε» το πρωί της Τετάρτης 7/6 η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί δώδεκα που ξεκίνησε με φόντο τις εκλογές στην Τουρκία και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 7,1% έναντι του δολαρίου, στο ιστορικό χαμηλό των 23,1616 λιρών, εν αναμονή των κινήσεων από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας υπό τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Όπως σημειώνεται, η λίρα έχει χάσει πάνω από 10% από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων.

Ο διορισμός του Μεχμέτ Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομικών της χώρας σηματοδότησε ότι η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού που υποχώρησε στο 39,59% τον Μάιο, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη λίρα στον απόηχο της ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι τώρα αναμένει ότι το νόμισμα θα εξασθενήσει στα 28/δολάριο σε 12 μήνες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 22.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ