ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η πτώση όσο η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση του Μεχμέτ Σιμσέκ

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η πτώση όσο η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση του Μεχμέτ Σιμσέκ
AP Photo/Burhan Ozbilici

Με απώλειες άνω του 10% από τις εκλογές στην Τουρκία και άνω του 19% από την αρχή της χρονιάς, η τουρκική λίρα βρίσκεται σε δεινή θέση και συνεχίζει να υποχωρεί υπό το βάρος της οικονομικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρωί της Πέμπτης 8/6 το νόμισμα της χώρας να βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 23,36 λίρες και η αγορά πλέον αναμένει την επόμενη κίνηση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, υπό τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σημειώνεται πως ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών της χώρας έστειλε το «μήνυμα» ότι η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού που υποχώρησε στο 39,59% τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπό τη νέα ηγεσία του Μεχμέτ Σιμσέκ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα και στις κρατικές τράπεζες να διακόψουν τη δαπανηρή πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής.

Οι επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω διολίσθηση του νομίσματος με τα στοιχήματα να δίνουν πιθανότητα 80% σε μια υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος στις 25 λίρες προς ένα δολάριο τους επόμενους τρεις μήνες και πιθανότητα άνω του 60% για πτώση στις 27 λίρες προς ένα δολάριο. Μάλιστα, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ισοτιμία λίρας-δολαρίου υψηλότερα, επικαλούμενοι την εντεινόμενη πίεση στο νόμισμα. Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει η λίρα να υποχωρεί στις 28 λίρες ανά δολάριο σε 12 μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 22 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με έκθεσή τους στις 3 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ