ΑΓΟΡΕΣ

ΕΤΕ: Πουλάει την Finansbank, αποεπενδύει από την Τουρκία

ΕΤΕ: Πουλάει την Finansbank, αποεπενδύει από την Τουρκία
Το 2006, η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα είχε χαρακτηριστεί ως «ορόσημο». Εννέα χρόνια μετά, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και η Εθνική ανακοινώνει την αποχώρησή της από την αγορά της Τουρκίας EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Σε αποεπένδυση από την Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, πουλώντας το σύνολο της συμμετοχής της στην Finansbank (σχεδόν το 100%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ, «στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η ΕΤΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση, στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. Η εν λόγω παρουσίαση, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης την επικαιροποίηση των μεσοπροθέσμων στόχων της.

Σύμφωνα με την παρουσίαση προς τους επενδυτές, η Εθνική σκοπεύει να ακολουθήσει στρατηγική για την πλήρη αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ΕΚΤ.

Σε αυτή προβλέπεται η αποπληρωμή των CoCos, με τα οποία θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσα από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Finansbank, η αποκατάσταση της ποιότητας του κεφαλαίου, η ανάπτυξη κεφαλαίων και ρευστότητας ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση διεθνή δημοσιεύματα, στους μνηστήρες για την εξαγορά ποσοστού στη Finansbank συνολικά τέσσερις όμιλοι έχουν καταθέσει προσφορές: η Qatar National Bank (QNB), οι τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka, καθώς και ένας κινέζικος όμιλος.

Κεφαλαιακή κάλυψη

Η Εθνική αναφέρει ότι το βασικό σενάριο του stress test προσδιόρισε τις κεφαλαιακές της ανάγκες στα 1,6 δισ. ευρώ, έλλειμμα που πρέπει να καλύψει για την αποφυγή της διάσωσης (resolution). Το δυσμενές σενάριο ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με κρατική συμμετοχή, αν οι ενέργειές του σχεδίου κεφαλαιακής κάλυψης (capital plan) δεν επαρκούν.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα διαχείρισης παθητικού (LME) και σύντομα θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η Εθνική προτίθεται να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό από τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν κατά το βασικό σενάριο, με έσοδα από την ΑΜΚ και το LME.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ με κοινές μετοχές για την κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαιακού ελλείμματος στο δυσμενές σενάριο θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ