ΑΓΟΡΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ιταλίας για την ρευστότητα των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ιταλίας για την ρευστότητα των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ρευστότητα των τραπεζών ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, λίγες ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που πυροδότησε μαζικό sell off στις τραπεζικές μετοχές των ευρωπαϊκών αγορών, ειδικά στην Ιταλία της οποίας οι τράπεζες κατέχουν το ένα τρίτο του συνόλου των «κόκκινων δανείων» της ευρωζώνης.

Το σχέδιο διάσωσης των 150 δις ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές της κρίσης χρέους της ευρωζώνης του 2011, όταν ορισμένες τράπεζες χρειάστηκαν διάσωση.

«Δεδομένης της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να επέμβει ώστε να προστατέψει τους καταθέτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.

Ιταλοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν αναμένουν μια κατάρρευση των τραπεζών όπως το 2011 όμως όπως επισήμαναν η προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο έπρεπε να γίνει. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν άνοδο εχθές έως και 2% μόλις ανακοινώθηκε το σχέδιο διάσωσης.

Το σχέδιο προβλέπει ότι μια τράπεζα μπορεί να αιτηθεί από την κυβέρνηση την εγγύηση της έκδοσης ομολόγων, διασφαλίζοντας έτσι την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, ωστόσο αυτό ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του έτους και μόνο για τράπεζες με ισορροπημένους ισολογισμούς.

«Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εκδίδουν ομόλογα που, με την βοήθεια των εγγυήσεων του δημοσίου, είναι παρόμοια με τα κρατικά ομόλογα,» δήλωσε κυβερνητική πηγή της Ιταλίας.

«Ίσως αυτό το σχέδιο να μην χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της η Ρώμη ανησυχεί για τις ιταλικές τράπεζες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους «κόκκινα δάνεια» ύψους 360 δις ευρώ και κινδυνεύουν με επιθέσεις από hedge funds που επενδύουν στην μεταβλητότητα των αγορών που έχει ενταθεί λόγω του Brexit, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί μια μεγάλης κλίμακας κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ