ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη 143 δισ. για το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη

Κέρδη 143 δισ. για το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περισσότερα από 131 δισ. ευρώ κέρδισε το πρώτο εξάμηνο του 2023, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο παγκοσμίως, ενισχυμένο από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Έχοντας στόχο να αυξήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νορβηγικού κράτους για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών δαπανών του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους, το ταμείο δέχεται επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό σε ακίνητα.

Ενώ όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, το fund ενισχύθηκε λόγω της «έκρηξης» του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη και την ενίσχυση της ζήτησης για εξαρτήματα ημιαγωγών που οδήγησαν σε ανάκαμψη τις μετοχές τεχνολογίας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν την ισχυρότερη απόδοση με 38,6%, με το ταμείο να αναφέρει πως: «Οι μετοχικές επενδύσεις του ταμείου είχαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο μετά από ένα αδύναμο 2022. Οι επενδύσεις σε μετοχές απέδωσαν 13,7% για το συγκεκριμένο διάστημα».

Από την αρχή της χρονιάς, το ταμείο επωφελήθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας, η οποία αύξησε μηχανικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η νορβηγική κεντρική τράπεζα, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή του, η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.332 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα, σε έξι μήνες, το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, σε διάστημα έξι μηνών, η αξία του αυξήθηκε κατά 2.870 δισ. κορώνες (250 δισ. ευρώ) συνολικά.

Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, και βρίσκεται μπροστά από δύο κινεζικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ