ΑΓΟΡΕΣ

HEPI: Στα 24,37 σεντ/KWh η ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο - Η θέση της Αθήνας

HEPI: Στα 24,37 σεντ/KWh η ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο - Η θέση της Αθήνας
ΑΔΜΗΕ

Στα 24,37 σεντ/KWh ανήλθε ο μέσος όρος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, τον Αύγουστο, μεταξύ των 33 πρωτευουσών που συμμετέχουν στην έρευνα του HEPI, ενώ μεταξύ των 27 πρωτευουσών της ΕΕ ο μέσος όρος ανεβαίνει στα 25,91 σεντς/KWh. 

Κοντά σε αυτό τον μέσο όρο κυμαίνεται και η τιμή για την Αθήνα περιλαμβανομένων των φόρων, η οποία διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 25,48 σεντ/KWh, στην 14η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις ως προς την ηλεκτρική ενέργεια είναι το Δουβλίνο και το Λονδίνο με 47,12 και 43,01 σεντ/KWh , ενώ ακολουθούν Ρώμη, Πράγα και Βερολίνο με τιμές από 38,47 έως 39,28 σεντ/KWh.

Αντίθετα, η πιο φθηνή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ως προς τις τιμές του ρεύματος τον Αύγουστο ήταν το Κίεβο με 4,21 σεντ/KWh και ακολουθούν το Όσλο, το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη.

Διευκρινίζεται πως οι πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο είναι το Παρίσι (7%), η Ρώμη (4%) και το Άμστερνταμ (2%), ενώ σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στο Όσλο (29%), τη Ρίγα (11%) τη Στοκχόλμη (10%) και μικρότερες μειώσεις σε Κοπενγχάγη, Βρυξέλλες, Βίλνιους, Ελσίνκι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Ταλίν, Λευκωσία, Πράγα και Λισαβόνα.

Η μηνιαία αλλαγή στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο ήταν πτωτική κατά 0,09% για την Ελλάδα και κατά -3,09 για το φυσικό αέριο στη χώρα, σε σχέση με τον Ιούλιο.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, η Αθήνα εμφανίζεται να έχει την 8η φθηνότερη τιμή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με 6,64 σεντ/KWh.

Η ακριβότερη τιμή εμφανίζεται στη Στοκχόλμη και είναι 11 φορές ακριβότερη από την τιμή στη Βουδαπέστη που είναι η φθηνότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ