ΑΓΟΡΕΣ

Δύσκολος Σεπτέμβριος για το ΧΑ - Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ αλλά κερδίζει στις αποδόσεις

Δύσκολος Σεπτέμβριος για το ΧΑ - Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ αλλά κερδίζει στις αποδόσεις
INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι πέντε εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε χαμηλά τετραμήνου, ενώ τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ακόμα και κάτω από τις 1200 μονάδες, ενισχύοντας τη φήμη του Σεπτεμβρίου ως τον χειρότερο μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάλιστα, η συνεχόμενη υποχώρηση έφερε απώλειες ύψους 9 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ΧΑ, τιμολογώντας έτσι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην χώρας μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το Δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή.

Το ίδιο κλίμα παρουσιάζει και η έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο τριμήνου και ήταν ο «μεγάλος χαμένος» μεταξύ των 38 assets που παρακολουθεί διεθνώς η Deutsche Bank, αν και συνεχίζει να ξεχωρίζει σε επίπεδο αποδόσεων από τις αρχές του έτους με άνοδο κατά 32,8%.

Ωστόσο, ο μήνας επιφύλασσε και αρκετές θετικές στιγμές, καθώς η χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το Χρηματιστήριο είδε μετά από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών τράπεζας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη και το ΤΧΣ εκκίνησε την διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές Τράπεζες.

Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας (προηγ. 3,72%) ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας (μεταποίηση και υπηρεσίες) για τον μήνα Σεπτέμβριο την Δευτέρα σε Κίνα και ΗΠΑ, την Τετάρτη θα ανακοινώσει τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας η Ευρώπη ενώ την Παρασκευή τέλος θα ανακοινωθούν οι δείκτες απασχόλησης του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ