ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με άλμα άνω του 4%

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με άλμα άνω του 4%
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μετά από ένα πτωτικό σερί απωλειών που κράτησε έξι εβδομάδες, οι επενδυτές έκαναν σήμερα Τρίτη 10/10 μια σημαντική προσπάθεια επαναφοράς και κατάφεραν να εκτοξεύσουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών κατά 4,19%, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονισμένο με το κλίμα στις διεθνείς αγορές που καταγράφουν επίσης κέρδη. 

Η χρηματιστηριακή αγορά επιχείρησε και κατάφερε να αλλάξει την πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων «επιστρέφοντας» στις 1.157,85 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με τζίρο στα 119,60 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της ΔΕΗ και πλέον μένει να φανεί αν η επιστροφή των αγοραστών θα έχει διάρκεια και τον επιθυμητό αντίκτυπο για την κάλυψη των απωλειών.

Στα καλά νέα της ημέρας ήταν η επιβράδυνση της ανόδου του ετήσιου πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, αύξηση 1,6% κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 12,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Παράλληλα, ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Επιπλέον, η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχισθεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι.

Σε διεθνές επίπεδο, το βασικό σημεία αναφοράς αυτή την εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, καθώς οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ