ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα καταστροφής: Αντιστέκονται στο παγκόσμιο sell off και φέρνουν κέρδη - ρεκόρ

Ομόλογα καταστροφής: Αντιστέκονται στο παγκόσμιο sell off και φέρνουν κέρδη - ρεκόρ
Pexels

Την ώρα που οι αγορές ομολόγων παγκοσμίως βρίσκονται υπό πίεση από ένα «κοκτέιλ» υψηλών επιτοκίων και σεναρίων ύφεσης, τα ομόλογα καταστροφής «αντιστέκονται» στο διεθνές sell off και φέρνουν κέρδη – ρεκόρ.

Πρόκειται για μια αγορά που εκτιμάται στα 40 δισ. δολάρια και όσοι έχουν επενδύσει σε αυτή, όχι απλά έχουν καταφέρει να αποφύγουν την «καταιγίδα» που παρατηρείται στις αγορές τους τελευταίους μήνες, αλλά μετράνε και μια «επιστροφή» της τάξεως του 16% φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται πως τα χρεόγραφα αυτά έχουν ασφαλιστικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται από ασφαλιστικούς οργανισμούς ως αντιστάθμιση κινδύνου, μάλιστα τα ομόλογα αυτού του τύπου είναι «δομημένα» με τέτοιο τρόπο, ώστε πρακτικά οι επενδυτές να λαμβάνουν υψηλές αποδόσεις αν το γεγονός δεν συμβεί ή να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες ή ακόμα και ολικές απώλειες σε περίπτωση πραγματοποίησης του «καταστροφικού» γεγονότος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ομόλογα καταστροφής φέρνουν κέρδη όσο το «καταστροφικό γεγονός», όπως ένας σεισμός, μια πλημμύρα ή ένας τυφώνας δεν γίνεται πραγματικότητα. Αν η καταστροφή «χτυπήσει» την εκάστοτε περιοχή, οι επενδυτές ενδέχεται να χάσουν όλα τους τα χρήματα, τα οποία στην πορεία αξιοποιούνται για να καλυφθεί το κόστος από τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ