ΑΓΟΡΕΣ

Εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας - Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s

Εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας - Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s
Pexels / Carlos Pernalete Tua

Στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, από την S&P «στοιχηματίζουν» η Citigroup και JP Morgan, οι οποίες εκτιμούν πως η Ελλάδα θα λάβει αξιολόγηση ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές, φτάνοντας έτσι στην επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο μεγάλο οίκο. 

Από την πλευρά της, η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε επίπεδο ευρωζώνης, μαζί με την Πορτογαλία, και θα διατηρήσει την ανοδική τροχιά των ratings.

Παράλληλα, στη νέα έκθεση της JP Morgan για την επενδυτική στρατηγική στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα σήμερα θα λάβει αξιολόγηση ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι μετά την DBRS και την S&P, και η Fitch θα δώσει το investment grade τον Δεκέμβριο, μια κρίσιμη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης στους δείκτες ομολόγων της ευρωζώνης που παρακολουθούνται ενεργά από τους επενδυτές, απαιτείται αξιολόγηση IG από τουλάχιστον δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody's και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε κάποιους από αυτούς τους δείκτες.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η οποία αν και είναι μία από τους τέσσερις οίκους που «αναγνωρίζει» η ΕΚΤ, δεν βρίσκεται στο top 3 των «μεγάλων οίκων».

Η τελευταία φορά που ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας, ήταν στις 21 Απριλίου, διατηρώντας την ωστόσο σε BB+, δηλαδή «μισό βήμα» κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε έμμεση «ψήφο εμπιστοσύνης» στις οικονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε μπαράζ αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία.

Και, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ήταν πολύ πιθανό η Ελλάδα να είχε αποκτήσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η χώρα πληροί ήδη τα αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα

Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό.

Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και επιστρέφει στην κατάταξη των «επενδύσιμων» χωρών.

Τι σημαίνει για το κράτος η επενδυτική βαθμίδα

Με την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας, το χρέος της χώρας επιστρέφει στο «ραντάρ» άλλου τύπου επενδυτών, οι οποίοι και τοποθετούνται αποκλειστικά σε χώρες που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο.

Αυτό άμεσα δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση, καθώς ήδη η χώρα μας δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μέχρι πρότινος έπρεπε να επαφίεται στο «waiver», που επέτρεπε στη χώρα μας να εντάσσεται σε αυτά, χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ