ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος: Στόχος η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές

Κοντόπουλος: Στόχος η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές (Φωτογραφία αρχείου)

Στον στόχο να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές αναφέρθηκε ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την τοποθέτηση του στο 7ο Thessaloniki Summit.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και για την ελληνική αγορά, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ.

«Υπάρχει μία σταθερότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης που βλέπουμε στην Ελλάδα, υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρα αυτό δίνει μία εξαιρετική πάσα στις κεφαλαιαγορές και στα ελληνικά χρηματιστήρια να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο στο επόμενο βήμα της οικονομίας. Θα δούμε ακόμη περισσότερη κινητικότητα και κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος, εξηγώντας ότι από την πλευρά του ομίλου στόχος είναι «να έχουμε εξωστρέφεια, να πείσουμε τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα να κάνουν το βήμα προς την οργανωμένη αγορά, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες που δημιουργούνται στην Ευρώπη για την Ελλάδα και να πάρουμε τις εισηγμένες εταιρείες μας και να τις αναδείξουμε στο εξωτερικό, να δείξουμε εξωστρέφεια».

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις αυτές δύνανται να δρομολογήσουν την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές απάντησε:

«Σίγουρα είναι ένας από τους στόχους. Σίγουρα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν ένα προαπαιτούμενο για τους δικούς μας αξιολογητές των χρηματιστηρίων. Υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και τα δουλεύουμε όλα».

Επισήμανε δε ότι «σε μία επενδυτικά πάρα πολύ άσχημη χρονιά το 2022 που έπεσαν οι παγκόσμιες μετοχές 20% και τα ομόλογα κατά 10%, δηλαδή μία πολύ κακή συγκυρία, οι ελληνικές μετοχές ήταν πάνω 4% και στην κορυφή των επιδόσεων παγκοσμίως. Το 2023 σε μία χρονιά που είναι αρκετά καλύτερη, πάλι είμαστε αυτή τη στιγμή στο νούμερο 3 παγκοσμίως, άρα μας βοηθάει η συγκυρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ