ΑΓΟΡΕΣ

OPEC+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

OPEC+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα
AP Photo/Hussein Malla

Σε συμφωνία έφτασαν τα μέλη του OPEC+ για την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, τουλάχιστον 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, από οκτώ παραγωγούς, ήδη από τις αρχές του 2024.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η επέκταση των εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατ. βαρέλια/μέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες του ΟPEC+ συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που έχει υπερβεί την τρέχουσα εθελοντική περικοπή και πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του OPEC+, που παράγουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση χθες Πέμπτη.

«Η αντίδραση της αγοράς υποδηλώνει δυσπιστία για την πλήρη αποτελεσματικότητα των περικοπών», δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan, Κρίστιαν Μάλεκ.

«Ωστόσο, ο καθορισμός ενός νέου πλαισίου για κάθε μέλος για να επιτύχει την περικοπή της παραγωγής του, αντικατοπτρίζει τον βαθμό εμπιστοσύνης και συνοχής μεταξύ των μελών. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Βραζιλία προσχωρεί στην ομάδα είναι απόδειξη της δύναμης του ΟΠΕΚ+».

Υπενθυμίζεται πως η παραγωγή του OPEC+, η οποία ανέρχεται σε περίπου 43 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντανακλά ήδη τις περικοπές περίπου 5 εκατ. βαρελιών/μέρα, με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ