ΑΓΟΡΕΣ

Schnider (UBS) για Ελλάδα: Θετικές προοπτικές το 2024 με ανάπτυξη στο 3%

Schnider (UBS) για Ελλάδα: Θετικές προοπτικές το 2024 με ανάπτυξη στο 3%
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετική είναι η εικόνα της UBS για την Ελλάδα το 2024, με εκτιμήσεις που «βλέπουν» ανάπτυξη της τάξεως του 3% σε ετήσιο επίπεδο, υποχώρηση της ανεργίας και του πληθωρισμού και περιορισμό του χρέους, ενώ σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται πως θα παραμείνει το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Μιλώντας στο CNN Greece, o επικεφαλής CIO Commodities & APAC Forex/Macro της UBS Global Wealth Management, κ. Dominic Schnider αναφέρθηκε στις βασικές εκτιμήσεις της UBS για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται ανάπτυξη με ώθηση από την αγορά εργασίας, την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων και τον τουρισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κεφάλαια του RePower EU θα μπορούσαν να φτάσουν στο 3,4% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, σε αντίθεση με το «μόλις» 1,6% του ΑΕΠ το 2023.

Πρόκειται για μακροοικονομικά δεδομένα που λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας και περιλαμβάνονται και στο σκεπτικό της Fitch, όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση να αναβαθμίσει την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με αξιολόγηση BBB-.

Συγκεκριμένα, τα σημεία «κλειδί» στις εκτιμήσεις της UBS για την Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Αναμένουμε πως η οικονομική ανάπτυξη (πραγματικό ΑΕΠ) θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, που αυτή τη στιγμή τοποθετείται σε 1,5% σε ετήσιο επίπεδο. Η πρόβλεψη της UBS είναι πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ανέλθει πιο κοντά στο 3% σε ετήσιο επίπεδο, την επόμενη χρονιά.
  • «Οδηγοί» για μια ισχυρή ανάπτυξη του 2024 αναμένεται να είναι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και τα πάγια κεφάλαια σε επίπεδο, ενώ αντίθετα οι κρατικές δαπάνες προβλέπονται «αδύναμες».
  • Η προοπτική αυτή περιλαμβάνει μια υποχώρηση του δείκτη ανεργίας κοντά στο 9,7% και του πληθωρισμού στο 2,8% σε ετήσιο επίπεδο, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, αν και η θέση της Ελλάδας αναμένεται να βελτιωθεί, το έλλειμμα εκτιμάται πως θα παραμείνει το μεγαλύτερο στην περιοχή.
  • Το χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 152% του ΑΕΠ το 2024, σε σχέση με το 159% το 2023, μια τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί και το 2025.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ελβετικής τράπεζας προβλέπεται περαιτέρω άνοδο των ελληνικών ομολόγων,καθώς πλέον εντάσσονται στους διεθνείς δείκτες, με τις εισροές να αναμένεται να εκτιναχθούν.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η UBS, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε BBB-, και έπειτα από ανάλογη κίνηση της S&P τον Οκτώβριο, η Ελλάδα επιστρέφει στους δείκτες της κύριας αγοράς ομολόγων το επόμενο έτος.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικού βαθμού και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index. Αυτό, όπως επισημαίνει η UBS, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες IG και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα.

«Στην τελευταία της έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Fitch υπογράμμισε τις ευνοϊκές δυναμικές του χρέους, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν σε έντονα πτωτική τάση και τους χαμηλούς κινδύνους πολιτικής ως τα βασικά στοιχεία της αξιολόγησης και τις κινητήριες δυνάμεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας», εξηγεί η τράπεζα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την UBS, οι κυκλικοί κίνδυνοι θα είναι ο κύριος οδηγός για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ