ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Αισιοδοξία για ενισχυμένα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη και το 2024

UBS: Αισιοδοξία για ενισχυμένα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη και το 2024
XA

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της UBS για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά από ένα θετικό 2023, καθώς εκτιμά πως ο τομέας του AI όχι μόνο θα «αντέξει», αλλά το 2024 θα ενισχυθεί, με φόντο την ζήτηση, τις αυξημένες δαπάνες αλλά και την εκτίμηση πως η συζήτηση και η θέσπιση κανόνων γύρω από τη νέα τεχνολογία θα επιταχυνθούν φέτος.

Μάλιστα, η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη σε 15πλάσια αύξηση μεταξύ 2022 και 2027, παρά την βραδύτερη πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.

Αξίζει να υπνεθυμίσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας για τα έσοδα του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμενόταν αύξηση από 28 δισ. δολάρια το 2022 σε 300 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, το οποίο μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 61%.

Ωστόσο οι αναλυτές της UBS πλέον αναβαθμίζουν περαιτέρω την εκτίμησή τους, προβλέποντας έσοδα ύψους 420 δισ. δολαρίων έως το 2027, αποδίδοντας έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 72% και δεκαπενταπλασιασμός σε μόλις πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι κινητήριοι μοχλοί θα είναι πιθανότατα η ισχυρότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση για AI και η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια δαπανών των εταιρειών για υποδομές AI.

«Αν και τα μεγέθη αυτά μπορεί να φαίνονται υψηλά, συνάδουν με προηγούμενες φάσεις του κύκλου της πληροφορικής, όπως η ανάπτυξη mainframe, PC και smartphone» σημειώνουν χαραλτηριστικά οι αναλυτές.

Οι αγορές των τσιπ και των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) αναμένεται πως θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις επενδυτικές τους προθέσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι δαπάνες για τσιπ ΑΙ θα επωφεληθούν από την εφαρμογή κανόνων για την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων από δεδομένα- χάρη στην αυξημένη χρήση της δημιουργικής ΑΙ και εφαρμογών όπως οι copilots».

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, η UBS εκτιμά ότι η διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε περισσότερες οικονομίες και αγορές θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση εφαρμογών και μοντέλων ΑΙ και αναμένει ότι η αγορά αυτή θα αυξηθεί από περίπου 2,2 δισ. δολάρια το 2022 σε 225 δισ. δολάρια έως το 2027, δηλαδή με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 152%.

Περισσότερες ευκαιρίες παρά απειλές το 2024

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την UBS, οι τάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις μετοχές τεχνολογίας, ιδίως τις αμερικανικές, το επόμενο έτος.

«Διατηρούμε την πλέον προτιμητέα στάση για τον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον τομέα των μετοχών. Όσον αφορά την έκφραση αυτών των απόψεων στα χαρτοφυλάκια, πιστεύουμε ότι οι κλάδοι των ημιαγωγών και του λογισμικού (με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των USD 10 τρισ.) είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αξιοποιήσουμε την ισχυρή και βελτιούμενη ορατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι ημιαγωγοί, αν και κυκλικοί, είναι σε καλή θέση να επωφεληθούν από τη σταθερή βραχυπρόθεσμη ζήτηση για υποδομές AI. Η βελτίωση της τιμολόγησης θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη 25% αύξησης των εσόδων και πάνω από 50% αύξηση των λειτουργικών κερδών εδώ».

Οι εταιρείες λογισμικού είναι λιγότερο ευαίσθητες στην παγκόσμια ανάπτυξη χάρη στις ισχυρές βάσεις επαναλαμβανόμενων εσόδων, ωστόσο, θα πρέπει να κερδίσουν από τις διευρυνόμενες τάσεις ζήτησης AI για εφαρμογές και μοντέλα.

«Αναμένουμε αύξηση των εσόδων σε σημαντικά ποσοστά το 2024, χάρη στις ισχυρές ανοδικές τάσεις της AI και του cloud, καθώς και στα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους 36%, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο της πληροφορικής (22%) και τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16% (με βάση τους δείκτες MSCI AC World IT και MSCI AC World, αντίστοιχα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ