ΑΓΟΡΕΣ

Εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό η ζήτηση ευρωπαϊκού χρέους

Εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό η ζήτηση ευρωπαϊκού χρέους
INTIME

Την πιο ισχυρή ημέρα ζήτησης στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων στην ιστορία της καταγράφει η Ευρώπη σήμερα, Τρίτη 9/1.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο δημόσιο κοινοπρακτικό χρέος της Ευρώπης αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ στα 43 δισ. ευρώ, με το τελικό σύνολο πιθανόν να είναι υψηλότερο.

Μάλιστα, την ίδια μέρα, καταγράφεται και η πιο έντονη δραστηριότητα δημοπρασιών κρατικών ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Βέλγιο έλαβε 72 δισ. ευρώ σε προσφορές για πώληση 10ετών ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες και οι προσφορές υπερέβησαν την προηγούμενη εγγραφή ζήτησης, που είχε αγγίξει τα 55 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι παραγγελίες για τη δημοπρασία 20ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υπερέβησαν τα 2,25 δις. λίρες - στερλίνες που προσφέρονται κατά περισσότερο από 3,6 φορές, αναφέρει το Bloomberg. Ομοίως, η πώληση 30ετών ομολόγων από πλευράς Ιταλίας έχει λάβει μέχρι στιγμής εντολές-ρεκόρ που ξεπερνούν τα 91 δισ. ευρώ, επί του παρόντος 1 δισ. ευρώ περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ μια προσφορά 7ετών τίτλων υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερες από επτά φορές.

Οι επενδυτές σπεύδουν να εξαγοράσουν κρατικά ομόλογα για να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, παρόλο που οι traders έχουν περιορίσει τα στοιχήματα για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων για φέτος. Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Bank Of England και της Federal Reserve θα μειώσουν τα επιτόκια κατά μέσο όρο πέντε φορές (από 25 μονάδες βάσης τη φορά) έως το τέλος του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ