ΑΓΟΡΕΣ

Το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου

Το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου
Pexels

Την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2024, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη (17/1) το Ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση ομολόγου, η διάρκεια του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ την επόμενη εβδομάδα (24/1) θα προχωρήσει σε έκδοση Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη έκδοση θα αφορά 10ετές ομόλογο, με στόχο την άντληση περί των 2,5 - 3 δισ. ευρώ

Οι εκδόσεις πραγματοποιούνται εν μέσω δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το «πάγωμα» των επιτοκίων το 2024, παρόλο που η αγορά ήδη έχει τιμολογήσει τέσσερεις μειώσεις εντός του έτους, οι οποίες αντιστοιχούν σε μία σωρευτική μείωση κατά 1,5%.

Ο Αυστριακός Κεντρικός Τράπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Joachim Nagel δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συζητήσει τη μείωση των επιτοκίων, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός,

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,30% έναντι 2,19% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,11.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ