ΑΓΟΡΕΣ

XA: Πρεμιέρα σήμερα για την IPO του «Ελ. Βενιζέλου - H μεγαλύτερη των τελευταίων ετών

XA: Πρεμιέρα σήμερα για την IPO του «Ελ. Βενιζέλου - H μεγαλύτερη των τελευταίων ετών
Eurokinissi

H μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων ετών ξεκινάει σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η IPO έλαβε το «πράσινο φως» χθες, Τετάρτη, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, θα ανακοινωθεί ο καθορισμός της τιμής διάθεσης, με το εύρος τιμής διάθεσης της προσφερόμενης μετοχής να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ και την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του φορέα διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η Συνδυασμένη Προσφορά).

Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημήτρης Κοπελούζος, Κυριακή Κοπελούζου, Ασημίνα Ελένη Κοπελούζου και Χρήστος Κοπελούζος), τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Η προσφορά των μετοχών θα γίνει ως εξής:

  • Το 15%, ήτοι13.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί στην Ελλάδα, σε ιδιώτες επενδυτές και ειδικούς επενδυτές.
  • Το 85%, ήτοι 76.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που απευθύνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρούνται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές (QIBs).

Στην AviAlliance ο έλεγχος της εταιρείας

Μετά την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, η AviAlliance θα έχει τον έλεγχο της εταιρείας, ενώ το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα διατηρήσει το 25% του ΔΑΑ, θα είναι σε θέση να ασκεί σημαντική επιρροή σε ορισμένα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023 εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου, το οποίο, αποτελείται πλέον από 13 μέλη, από τα οποία οκτώ ορίζονται από τη γερμανική AviAlliance, τα τέσσερα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και ένα από τον όμιλο Κοπελούζου.

Ειδικότερα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης (στενός συνεργάτης του υπουργού οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη), τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο Gerhard Shroeder, ενώ στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου συνέχισε ο Γιάννης Παράσχης.

Με την ιδιότητα των μελών συμμετέχουν οι Peter Evangelos Poungas, Sven Erler, Χαράλαμπος Παμπούκης, Ian Andrews, Robert Goebbels, Μαρία Κωνσταντοπούλου, Λόρεϊ Σκαραμαγκά, Θηρεσία Φαρμάκη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Carol Janis Kong και Κατερίνα Σαββαΐδου. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου έχει οριστεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2025.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς έχουν οριστεί ως οι οντότητες που διαχειρίζονται τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, ενώ κύριοι συντονιστές είναι η Ambrosia Capital, η Euroxx και η Pantelakis Securities.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ