ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ κρατάει τα επιτόκια αμετάβλητα με το «βλέμμα» στο καλοκαίρι

Η ΕΚΤ κρατάει τα επιτόκια αμετάβλητα με το «βλέμμα» στο καλοκαίρι
AP Photo/Michael Probst

Αμετάβλητα, στο υψηλότερο τους σημείο διατηρεί τα βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση (25/1), επιβεβαιώνοντας το επικρατέστερο σενάριο, με φόντο την πορεία του πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την EKT, το βασικό επιτόκιο του ευρώ παραμένει στο 4,5% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Εκτός από την ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό η οποία οφείλεται στην ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης.

Οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Μάλιστα, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024.

Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Τα μελλοντικά «βήματα» της ΕΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι «πιθανή», αν και «αβέβαιη», μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στο ίδιο κλίμα, στα μέσα Ιανουαρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο (σ.σ. μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το 2%).

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε ξανά στο 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από μια σύντομη πορεία υποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ