ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Στα 2.200 δολάρια ο χρυσός έως το τέλος του 2024

UBS: Στα 2.200 δολάρια ο χρυσός έως το τέλος του 2024
Pixabay

Ο χρυσός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο το 2024, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προβλέπει η UBS.

«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα ωθηθεί υψηλότερα από μια χαλάρωση της Fed. Επίσης, αυτό συνοδεύεται από ένα πιο αδύναμο δολάριο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της UBS, Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι το μέταλλο θα φθάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CNBC.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα, οι οποίες θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Ιανουάριο, πέραν της καταρρίψεως των ελπίδων για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, η ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς (7/10/23), γεγονός που συνέβαλε στο να σημειώσουν οι τιμές του χρυσού το ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά τον Ιανουάριο.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να δημιουργούν κατανομές στον χρυσό, σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα [και] γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Teves.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ