ΑΓΟΡΕΣ

OPEC και διεθνείς εξελίξεις «δείχνουν» άνοδο τιμών στο πετρέλαιο

OPEC και διεθνείς εξελίξεις «δείχνουν» άνοδο τιμών στο πετρέλαιο
AP Photo/Bela Szandelszky, File

Η ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου από την αρχή της χρονιάς, έχασε προσωρινά το μομέντουμ την προηγούμενη εβδομάδα, με φόντο τα σενάρια για μια πιθανή ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS, η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 7,4% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την πτώση να αποδίδεται εν μέρει στην λήξη του συμβολαίου του Μαρτίου, στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, την Δευτέρα, το Brent ενισχύθηκε εκ νέου μετά την είδηση για τα χτυπήματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ως αντίποινα για την θανατηφόρα επίθεση που δέχτηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία.

Όπως σημειώνεται, τα πρόσφατα στοιχεία για τα αποθέματα και την παραγωγή του OPEC επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας για μια ήπια ελλειμματική αγορά και την πρόβλεψη για άνοδο των τιμών.

Σε άνοδο φυσικό αέριο και χρυσός

Κέρδη καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,231% στα 28,690 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σχετικά αμετάβλητες την Τρίτη, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς το δολάρια παραμένει σταθερό λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Federal Reserve δεν θα είναι πιο επιθετική με τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί οριακά 0,01% στα 2.042,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,16% στα 22,387 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,17% στα 3,7778 δολάρια η λίβρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ