ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη τζίρου στο α' τρίμηνο - Τι θα δούμε στο δεύτερο

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη τζίρου στο α' τρίμηνο - Τι θα δούμε στο δεύτερο
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ισχυρά κέρδη και έντονη δραστηριότητα χαρακτήρισαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με ώθηση από την επιστροφή των μεγάλων διεθνών επενδυτών.  

Όσον αφορά στo XA, τα κέρδη έφτασαν στο 9,99%, σημειώνοντας ταυτόχρονα υψηλό 15 ετών και μόνο τον Μάρτιο σημειώθηκε μια μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,17% διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων μηνών, κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές.

Μάλιστα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 146,046 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 32% έναντι του 2023.

Σε σύγκριση, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το 2023 διαμορφώθηκε στα 111,0 εκατ. ευρώ διαγράφοντας αύξηση κατά 50,6% σε σχέση με το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στο κλείσιμο του τριμήνου κατοχύρωσε την ένατη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, μεταξύ των διεθνών αγορών, υποχωρώντας από την τέταρτη θέση που ήταν στο πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το α’ τρίμηνο:

  1. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πλησιάζει τα 100 δισ. ευρώ.
  2. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 9,947 δισ. ευρώ.
  3. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 8,909 δισ. ευρώ:
  • 2,211 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
  • 2,644 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο
  • 4,054 δισ. ευρώ τον Μάρτιο

Κέρδη και σε διεθνές επίπεδο

Στο ίδιο μήκος κύμματος, το α’ τρίμηνο των χρηματιστηριακών αγορών ολοκληρώθηκε με αξιόλογες επιδόσεις και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της LSEG/ HellasFin,

Όπως αναφέρεται, από την αρχή του έτους οι μετοχικές αγορές, σε αντίθεση με τις ομολογιακές, αγνοούν την επιμονή του πληθωρισμού και την άρνησή του για αποκλιμάκωση.

Σε αυτήν την δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία φαίνεται ότι η προσδοκώμενη αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων (10%) είναι σημαντικότερη για τους μετοχικούς δείκτες από την όποια εξέλιξη του πληθωρισμού.

Οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG/ HellasFin:

  • Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να «προσπεράσουν» τον πρόσφατο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις φθίνουσες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed.
  • Στο πεδίο των ομολογιακών αποδόσεων φαίνεται ότι ο αριθμός των διαφαινόμενων μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED, συνεχίζει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
  • Σε αντίθεση με την αρχή του α’ τριμήνου, προσφάτως αρχίζουν να εγείρουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μείωσής τους στο τέλος Ιουνίου.
  • Ο S&P 500 στην διάρκεια του β’ τριμήνου θα είναι κάπου στην περιοχή του 5320-5410 θα προκύψουν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε υποχώρηση από 5 έως 9%. ]
  • Σχετικά με τα επιτόκια, εκτιμάται πως θα κινηθούν για κάποιο διάστημα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (10ετία ΗΠΑ μέχρι 4,6%) και κατόπιν υποχώρηση και συνέχιση των διακυμάνσεων εντός ενός εύρους διακυμάνσεων της τάξης του 0,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ