ΑΓΟΡΕΣ

«Τρύπα» 19 δισ. ευρώ για την Deutsche Bank σε περίπτωση νέας κρίσης

«Τρύπα» 19 δισ. ευρώ για την Deutsche Bank σε περίπτωση νέας κρίσης
Άντρας με ομπρέλα περπατά έξω από το κτίριο της Deutsche Bank στο Λονδίνο, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 REUTERS/Luke MacGregor/File Photo

Κεφαλαιακό κενό ύψους 19 δισ. ευρώ –το μεγαλύτερο μεταξύ 51 ευρωπαϊκών τραπεζών– θα σημειωθεί στην Deutsche Bank σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) του Μανχάιμ (Mannheim).

Σε μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον ειδικό στα τραπεζικά θέματα καθηγήτη Σάσα Στέφεν (Sascha Steffen), το ZEW επισημαίνει ότι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο κρίσης θα ήταν δύσκολη με την τρέχουσα πεσμένη τιμή της μετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι μόλις 17 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ZEW, επικαλούμενη το αποτέλεσμα των πρόσφατων stress-test της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), «στα οποία δεν διαπιστώθηκε οξεία κεφαλαιακή ανάγκη για την Deutsche Bank».

Κεφαλαιακό κενό και πολιτική βούληση

Το έγκυρο γερμανικό ινστιτούτο εξέτασε συνολικά 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, εφαρμόζοντας όμως τις αντίστοιχες μεθόδους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

«Οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν σε περίπτωση νέας κρίσης», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ZEW.

Επισημαίνεται δε πως, ενώ με βάση το σενάριο συστημικής κρίσης της EBA το έλλειμμα για τις 51 τράπεζες ανέρχεται στα 5,6 δισ. ευρώ, με βάση το αντίστοιχ σενάριο της Fed εκτοξεύεται στα 123 δισ. ευρώ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας έχουν μετά την Deutsche Bank, οι γαλλικές Société Générale με 13 δισ. ευρώ και BNP Paribas με 10 δισ. ευρώ.

«Οι ΗΠΑ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και έλαβαν τα μέτρα τους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα τους, ήδη το 2008. Στην Ευρώπη λείπει ακόμη η πολιτική βούληση», τονίζει ο κ. Στέφεν.


Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη με τίτλο «Introducing the “Leverage Ratio” in Assessing the Capital Adequacy of European Banks» των Viral V. Acharya (NYU, NBER, CEPR), Diane Pierret (University of Lausanne) και Sascha Steffen (University of Mannheim, ZEW) στα αγγλικά εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ