Άλμα στις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη - Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος
Ανανεώθηκε:
Πίνακας Χρηματιστηρίου
CNN GreeceΣε ανοδικό έδαφος και με ισχυρά κέρδη κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης (5/3), με ώθηση από τη συμφωνία των γερμανικών κομμάτων CDU/CSU και SPD να χαλαρώσουν το λεγόμενο ‘φρένο χρέους’ της χώρας, αλλάζοντας το κλίμα μετά από την κακή επίδοση που είχαν την Τρίτη.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράφει άλμα σχεδόν 2,3%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης αναφοράς κατέγραψε χθες τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2024, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί 25% του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.
Ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη άνοδο, σημειώνοντας κέρδη περίπου 4%.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν καλή και για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος σημείωσε άνοδο κοντά στο 1,7%, ακολουθώντας τον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.630 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 373 εκατ. ευρώ.
Ώθηση από την Γερμανία
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κόμματα που ευελπιστούν να σχηματίσουν την επόμενη γερμανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη δημιουργία ειδικού ταμείου 500 δισ. ευρώ και στη χαλάρωση του «φρένου χρέους» για την κάλυψη αμυντικών δαπανών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός δείκτης των blue-chip κατέγραφε άλμα 2,6%, κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αναφοράς σημείωψε άλμα κατά 20 μονάδες βάσης στο 2,680%.
Οι μετοχές των γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών και των εταιριών κατασκευής όπλων σημείωσαν άλμα. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Heidelberg Materials ενισχύθηκε κατά 7,8%, η μετοχή της εταιρίας παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία Bilfinger κατέγραψε άλμα 11,7% ενώ αυτή του κατασκευαστικού ομίλου Hochtief σημείωσε άνοδο 7,6%.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρεκόρ ανόδου στις ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές
Κύπρος: Δυσαρέσκεια για την απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ που αποκάλεσε τα κατεχόμενα «τουρκική πλευρά»
23:05
Ένταση στο μπλόκο Πατρών - Πύργου: Οδηγός ΙΧ εμβόλισε αυτοκίνητα για να «σπάσει» τον αποκλεισμό
22:53
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την αμερικανική υπηκοότητα μετά το διάταγμα Τραμπ
22:42
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Δικογραφία για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
22:34