Η Μέση Ανατολή ρίχνει το Χρηματιστήριο - «Μουδιασμένες» κινήσεις μετά το σοκ στις αγορές
«Φρένο» στο εξαήμερο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών έβαλαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επενδυτές υποκύπτουν στις διεθνείς πιέσεις μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν και τα αντίποινα της Τεχεράνης.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών σε διεθνές επίπεδο ήταν να βυθιστούν οι ασιατικές αγορές, να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου και οι επενδυτές να στραφούν στα «ασφαλή» καταφύγια των πολύτιμων μετάλλων.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή -μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή- προσθέτει ένα νέο στρώμα αβεβαιότητας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία από την επιθετική και αλλοπρόσαλλη εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑ υποχώρησε κατά 1,6%, στο επίπεδο των 1.825 μονάδων, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,6% και ο FTSEM έχασε έδαφος κατά 1,4%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 άγγιξαν το 1%, με όλους τους τομείς εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. αν και πλέον η αγορά δείχνει σημάδια συγκράτησης των απωλειών.
Ο γερμανικός DAX σημείωνε πτώση 1,4% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε πτώση 1,1% και ο FTSE 100 του Λονδίνου -που προερχόταν από υψηλό ρεκόρ- σημείωνε πτώση 0,5%.
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την Παρασκευή, αφού η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκάλεσε ανησυχίες για την προσφορά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Παρασκευή και 13» στις αγορές - Σε σοκ το πετρέλαιο με φόντο την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν
Τραγωδία στο Περού: Δέκα φοιτητές νεκροί από φωτιά σε εστιατόριο - Έκαναν πάρτι γενεθλίων (pic)
20:48
Κακοκαιρία Byron: Οι 260 τόνοι νερού ανά στρέμμα και οι περιοχές που απειλούνται τις επόμενες ώρες
20:39
Σρι Λάνκα: Περισσότερους από 600 νεκρούς άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ντίτβα (pics)
20:30
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει η Λιθουανία για τα αερόστατα από τη Λευκορωσία
20:23