ΑΓΟΡΕΣ

Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Απειλές για υπέρογκα πρόστιμα από εποπτικές Αρχές, μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών, χαμηλά επιτόκια που δεν επιτρέπουν υψηλά κέρδη, χιλιάδες απολύσεις, ψαλίδι στην κερδοφορία. Αυτές είναι οι πέντε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης μετά τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια τις προηγούμενες ημέρες.

Στο επίκεντρο των αναταράξεων βρέθηκε η Deutsche Bank, η οποία δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της μετά την πρόσφατη απαίτηση των εποπτικών Αρχών των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων για σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που είχε πουλήσει πριν από την κρίση του 2008. Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά η τράπεζα θα βγεί πληγωμένη από τη διαδικασία.

Από τις αναταράξεις των αγορών δεν γλίτωσε ούτε η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, η οποία βρίσκεται εν μέσω αναδιάρθρωσης και ανακοίνωσε απολύσεις σχεδόν 10.000 ατόμων – πρόκειται για τον έναν στους πέντε εργαζομένους της. Την ίδια στιγμή η ING Groep NV, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ολλανδίας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει μαζικές περικοπές για μείωση δαπανών. Παράλληλα, η Banco Santander αναγκάστηκε να μειώσει σημαντικά τους στόχους της κερδοφορίας για το 2018 λόγω της υποβάθμισης των προσδοκιών ανάπτυξης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η ισπανική τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα 12 τράπεζες ζήτησαν από την ΕΚΤ χρηματοδότηση άνω των 6,3 δισ. σε δολάρια. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου – και σε αντίθεση με ό,τι περίμενε ίσως κανείς – στις 12 αυτές τράπεζες δεν ήταν καμιά γερμανική, γεγονός που πιθανώς φανερώνει ότι προσπαθούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ