Το δολάριο διανύει τη χειρότερη χρονιά του από τη δεκαετία του ΄70
Το αμερικανικό δολάριο μόλις κατέγραψε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο ενός ημερολογιακού έτους τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα δεν θα είναι πολύ καλύτερο.
Ο δείκτης ICE U.S. Dollar Index υποχώρησε κατά σχεδόν 11% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2025, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο ενός ημερολογιακού έτους που έχει καταγραφεί από το 1973.
Εκείνη ήταν η χρονιά που το σύστημα Bretton Woods κατέρρευσε οριστικά, επιτρέποντας στα νομίσματα να συναλλάσσονται ελεύθερα σε μια παγκόσμια αγορά. Εκείνη την εποχή, ο Ρίτσαρντ Νίξον βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, σημειώνει τοMarket Watch.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το δολάριο έχει βιώσει και άλλες δύσκολες περιόδους, αν και καμία δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αυτή που έλαβε χώρα τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Αυτές τις μέρες, λίγοι στη Wall Street αναμένουν ότι το δολάριο θα ενισχυθεί μέσα στο επόμενο έτος ή περίπου ένα χρόνο.
Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή μιας μακράς περιόδου αδυναμίας του δολαρίου.
«Νομίζω ότι η γενική τάση του δολαρίου παραμένει χαμηλότερη», δήλωσε ο Brad Bechtel, παγκόσμιος επικεφαλής νομισμάτων στην Jefferies στη Νέα Υόρκη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δασμοί: Ο Τραμπ υποσχέθηκε 200 συμφωνίες και έκανε τρεις - Τι γίνεται με την ΕΕ
Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από 24χρονο σε τουαλέτες
10:24
Συνελήφθη 84χρονος καταδικασμένος σε ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη
10:23
Louis Vuitton: Η εμβληματική σοκολατένια «Egg Bag» επιστρέφει με χρώμα και υψηλή αισθητική (pic)
10:21
Τραγωδία στη Λαμία: Υπέκυψε στα τραύματά της 27χρονη οδηγός μετά από τροχαίο (pics)
10:18